{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Usvojena je dopuna koja će olakšati rekonstrukciju Vijećnice"

F
22.7.2010. u 17:28
0
11
"Usvojena je dopuna koja će olakšati rekonstrukciju Vijećnice"
0
"Usvojena je  dopuna koja će olakšati  rekonstrukciju Vijećnice"
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Delegati Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH odobrili su na današnjoj sjednici u Sarajevu dopune jednog federalnog zakona koje, prema riječima premijera Mustafe Mujezinovića, treba da olakšaju proces rekonstrukcije sarajevske Vijećnice, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.
Riječ je o dopunama federalnog zakona o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta a definiraju da državni organi mogu pristupiti rekonstrukciji nacionalnog spomenika bez obzira na to ko je trenutno titular tog dobra.

Odobravanje takvih zakonskih dopuna u Parlamentu omogućit će, kad je u pitanju konkretno Vijećnica, da novac za rekonstrukciju bude osiguran od kredita Grada Sarajeva ili od granta španske vlade, rekao je premijer.

U ostalim poslijepodnevnim današnjim odlukama Doma naroda, delegati su odobrili prijedlog upućen iz Predstavničkog doma za dopunu Zakona o sudovima u Federaciji.

Prema prvobitnoj varijanti iz Predstavničkog doma, sudska odjeljenja u Lukavcu i Banovićima, kao ispostave sudova u Tuzli i Živinicama, treba da dobiju status samostalnih općinskih sudova.

Amandmanskim intervencijama danas u Domu naroda, taj prijedlog je proširen tako što su delegati odobrili između ostalog da status općinskih sudova dobiju i odjeljenja u Maglaju i Jajcu kao sadašnje ispostave sudova u Zavidovićima i Travniku.

Naredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH najavljena je za iduću sedmicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: