{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Usvojena je dopuna koja će olakšati rekonstrukciju Vijećnice"

F
22.7.2010. u 17:28
0
11
"Usvojena je dopuna koja će olakšati rekonstrukciju Vijećnice"
0
"Usvojena je  dopuna koja će olakšati  rekonstrukciju Vijećnice"
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Delegati Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH odobrili su na današnjoj sjednici u Sarajevu dopune jednog federalnog zakona koje, prema riječima premijera Mustafe Mujezinovića, treba da olakšaju proces rekonstrukcije sarajevske Vijećnice, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.
Riječ je o dopunama federalnog zakona o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta a definiraju da državni organi mogu pristupiti rekonstrukciji nacionalnog spomenika bez obzira na to ko je trenutno titular tog dobra.

Odobravanje takvih zakonskih dopuna u Parlamentu omogućit će, kad je u pitanju konkretno Vijećnica, da novac za rekonstrukciju bude osiguran od kredita Grada Sarajeva ili od granta španske vlade, rekao je premijer.

U ostalim poslijepodnevnim današnjim odlukama Doma naroda, delegati su odobrili prijedlog upućen iz Predstavničkog doma za dopunu Zakona o sudovima u Federaciji.

Prema prvobitnoj varijanti iz Predstavničkog doma, sudska odjeljenja u Lukavcu i Banovićima, kao ispostave sudova u Tuzli i Živinicama, treba da dobiju status samostalnih općinskih sudova.

Amandmanskim intervencijama danas u Domu naroda, taj prijedlog je proširen tako što su delegati odobrili između ostalog da status općinskih sudova dobiju i odjeljenja u Maglaju i Jajcu kao sadašnje ispostave sudova u Zavidovićima i Travniku.

Naredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH najavljena je za iduću sedmicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: