BiH
0

Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o sudovima u FBiH

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima.

Poslanici su ovaj zakon usvojili po skraćenom postupku.

Poslanici koji su se javili za pretres istaknuli su činjenicu da postoji još općinskih sudova koji nisu umreženi. Rečeno je da Vlada FBiH treba ustanoviti o kojim se sve općinama radi kako neke ne bi bile izostavljene.

Safet Softić, predsjedavajući ovog doma i predlagač ovog zakona, objasnio je da je čekao gotovo kraj mandata ovog saziva Vlade FBiH kako bi umrežili sudove u FBiH, ali to se nije dogovdilo.

Dodao je da se radi o općinskom odjeljenju Lukavica u Tuzli i općinskom objeljenju Živinice u Banovićima.

Poslanici su odgodili izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama.

Naime, amandmani koje su poslanici u Predstavničkom domu upućivali prema Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, koje je obrađivač teksta ovog prijedloga zakona, do Ministarstva nisu stigli.

Uime ovog ministarstva prisutnima se obratila Jasmina Pašić i kazala da će oni razmatrati te amandmane čim dođu u Ministarstvo.

Pašić je kazala da se ovim Prijedlogom zakona uređuje predmet, postupak, institucije i sredstva potrebna za provođenje revizije privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama.

Iz tog razloga odgođeno je izjašnjavanje o ovom zakonu.

Sjednica je u toku.