BiH
0

Sjednica Doma naroda federalnog parlamenta

FENA
U Sarajevu je za danas zakazan nastavak 31. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Delegati bi na današnjoj sjednici trebali razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a koje je u Predstavničkom domu utvrdio zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Zijat Mušić.

Izmjene i dopune ovog zakona Predstavnički dom je prethodno usvojio, kada je zakon razmatran i usvojen u formi prijedloga, međutim Dom naroda ga je na sjednici održanoj 22. juna vratio u formu nacrta.

Suština Mušićevog prijedloga je revizija davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu na način kojim će se postići da samo istinski branioci Bosne i Hercegovine nastave primati određene mjesečne naknade iz budžeta Federacije BiH a da davanja budu obustavljena korisnicima koji su ih stekli na osnovu sumnjivih uvjerenja.

Na budžetskim uštedama u ovom segmentu radi Federalna vlada zajedno s međunarodnim finansijskim partnerima, a Mušić smatra da će se njegovim prijedlogom postići i taj željeni cilj revizije.

Polazeći od pretpostavke da među sadašnjim korisnicima budžetske boračko-invalidske zaštite ima i onih koji su to pravo stekli na osnovu diskutabilnih dokaza o učešću u odbrambenim jedinicama, Mušić predlaže da najbolji i neoborivi dokaz bilo čijeg kontinuiranog boravka u borbenim redovima budu uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama.

Tako će Federacija doći do preciznog spiska korisnika koji su u proteklom ratu branili zemlju u kontinuitetu, a odsustvovali iz vojske samo iz opravdanih razloga.

Za takav njegov prijedlog nedavno su se deklarativno izjasnili i čelnici četiriju federalnih boračkih udruženja - Saveza demobilisanih boraca, Saveza ratnih vojnih invalida, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca te Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja.

Na dnevnom redu sjednice su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, Zakona o sudovima u Federaciji BiH, Zakona o željeznicama Federacije BiH, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH, te Krivičnog zakona Federacije BiH.

Također, delegati bi trebali razmotriti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, te Nacrt zakona o poticanju razvoja male privrede.

Prema zvaničnoj najavi sjednica bi trebala početi u 10.00 sati.