Parlament FBiH
0

Dom naroda o reviziji budžeta za borce i invalide

FENA
U Sarajevu je za danas sazvana 31. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda su izmjene zakona o reviziji davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

Izmjene je po hitnom postupku uputio u parlamentarnu proceduru poslanik iz Predstavničkog doma Zijat Mušić.

Smatra da je dosadašnji mehanizam ove vrste revizije neefikasan jer se njime ne može precizno utvrditi ko treba i dalje da uživa budžetsku zaštitu na osnovu ratnih zasluga, a ko je ova prava dobio na osnovu sumnjivih uvjerenja.

Cilj je doći do preciznog spiska zaslužnih branilaca koji su u odbrambenim jedinicama boravili kontinuirano, a odsustvovali samo iz opravdanih razloga.

Da bi se to postiglo, Zijat Mušić predlaže da dokumenti koji će korisnici prilagati u postupku revizije budu - uvjerenja o neisplaćenim vojničkim plaćama kao najbolji i neoborivi dokazi bilo čijeg kontinuiranog učešća u odbrambenim redovima.

Ovakav Mušićev prijedlog odobrio je Predstavnički dom, ali da bi stupio na snagu, potrebna je i podrška Doma naroda.

Deklarativno su ga dosad podržala i boračka udruženja u Federaciji koja također smatraju da revizijom treba postići da boračko-invalidsku budžetsku zaštitu nastave uživati samo oni koji su je zaista zaslužili.

Osim zakonskih izmjena koje je predložio Mušić, u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Federalnog doma naroda je projekt o razvoju industrijske politike u Federaciji.

Najavljen je također set zakona iz oblasti zdravstva.

Delegat Josip Perić zatražio je da Dom naroda po skraćenom postupku razmotri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korišćenjem hidroakumulacionih objekata.

Zakonske izmjene o Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine predložene su po hitnoj proceduri.