{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojena Deklaracija o međukulturalnom dijalogu i unutrašnjoj sigurnosti

F
29.4.2010. u 19:14
0
5
Usvojena Deklaracija o međukulturalnom dijalogu i unutrašnjoj sigurnosti
0
Usvojena Deklaracija o međukulturalnom dijalogu i unutrašnjoj sigurnosti
Sadik Ahmetović
U Sarajevu je večeras usvojena Deklaracija o međukulturalnom dijalogu i unutrašnjoj sigurnosti.
Usvajanju ove deklaracije prethodila je ministarska konferencija, kojoj je prisustvovala i ministrica unutrašnjih poslova Republike Austrije Maria Fekter, koja je govorila o značaju konferencije, ali i deklaracije.

"Samo ako budemo imali dovoljno i još više međusobnog povjerenja, međusobnog poštovanja i prije svega međusobne komunikacije bit će manje povoda i manje mogućnosti za razvoj ekstremizma, radikalizma i drugih negativnih pojava", kazala je Fekter.

Ministrica unutrašnjih poslova Republike Slovenije Katarina Kresal također je prisustvovala ovoj konferenciji i kazala da je za unapređenje multikulturalnog dijaloga nužno raditi na liberalizaciji viznog režima, koji može biti prepreka
približavanju različitih naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović prilikom zatvaranja konferencije istaknuo je da se zajedničkim snagama može dati puna podrška nastavku i unaprjeđenju interkulturalnog dijaloga te pozvao sve prisutne da zajednički unaprjeđuju sigurnosno okruženje.

Kazao je da ovaj skup nosi poruku kako "nema neograničenih sloboda ni prava, ali ima jednakih i pravednih, skrojenih po mjeri demokratije, po mjeri pojedinca".

Strategija o unutrašnjoj sigurnosti, koju su usvojili ministari unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije u februaru 2010. godine, daje novi okvir za potpunu integraciju svih građana EU, kao i za borbu protiv diskriminacije, podsjetio je Ahmetović.

"Interkulturalni dijalog neka bude najefikasniji alat u našim rukama, što će nam najbolje pomoći i u borbi protiv svih vidova radikalizacije i vrbovanja", dodao je Amhetović.

Obraćajući se predstavnicima religijske i akademske zajednice i nevladinih organizacija, kazao je da bi bez njihove podrške i pomoći ovaj put bio bez jasne vizije.

Tekst deklaracje, kako je kazao, obavezuje potpisnice da kontinuirano promoviraju zajedničke evropske vrijednosti i međukulturalni dijalog u svakodnevnom životu te da izrade i dalje nastave razvijati program rada o međukulturalnom dijalogu i unutrašnjoj sigurnosti.

"Vjerujem da smo svi svjesni da samo jedni s drugima možemo osigurati preduvjete za stabilan, siguran i miran život, nas samih i budućih generacija. U tom duhu zatvaram konferenciju", kazao je Ahmetović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: