{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena međunarodna konferencija "Sigurnost i interkulturalni dijalog"

F
28.4.2010. u 20:51
0
0
Otvorena međunarodna konferencija "Sigurnost i interkulturalni dijalog"
0
Otvorena međunarodna konferencija "Sigurnost i interkulturalni dijalog"
Sigurnost i interkulturalni dijalog dva su višeznačna pojma koja se prožimaju kroz sve pore savremenog društva i čine okvir koji globalizacijske procese čine pozitivnim i usmjerenim.
Ovo je večeras rekao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti Sadik Ahmetović u svom govoru na svečanom otvaranju međunarodne ministarske konferencije "Interkulturalni dijalog i unutarnja sigurnost", koje je održano u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Na konferenciji su prisutni ministri unutarnjih poslova ili njihovi predstavnici iz 14 zemalja članica Salzburg foruma i Grupe prijatelja Salzburg foruma: Albanije, Austrije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije. Predviđeno je da sutra na završetku konferencije bude usvojena Sarajevska deklaracija o međukulturalnom dijalogu i unutarnjoj sigurnosti.

Ministar Ahmetović je u svom obraćanju upozorio da sigurnost nikako ne može biti odvojena od dijaloga kultura i civilizacija, a s druge strane dijalog ne može biti privilegija pojedinačnih procesa.

- Naprotiv, vrijeme koje trenutno živimo je vrijeme kompleksnih izazova po cijeli svijet, vrijeme koje zahtijeva da svi mi koji hodamo ovom zemljom trebamo i moramo biti ljudi razumijevanja, dijaloga, toleracije i međusobnog poštovanja - rekao je on.

Po njegovim riječima, povod okupljanju u Sarajevu je potreba aktualnog trenutka da se pokrene sveobuhvatan proces jačanja svijesti o uzročno-posljedičnoj vezi između interkulturalnog dijaloga i unutarnje sigurnosti, kao i o ulozi koju u tom procesu imaju svi segmenti društva u našim državama.

Ahmetović je naglasio da ni mjesto održavanja svečanog otvaranja konferencije, Zemaljski muzej, nije odabrano slučajno.

O značaju i povijesti ove institucije goste je upoznala zamjenica direktora Marica Filipović. Ona je istaknula da se radi o najstarijoj naučno-kulturnoj istanovi u širem regionu koja djeluje već 123 godine i čuva oko milion raznih eksponata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: