Sarajevo
0

Počinje međunarodna ministarska konferencija

FENA
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu, danas će biti otvorena Međunarodna ministarska konferencija "Interkulturalni dijalog i unutarnja sigurnost".

Konferencija je posvećena unapređenju unutarnje i regionalne sigurnosti kroz jačanje interkulturnog dijaloga u kontekstu proaktivnog i preventivnog djelovanja svih segmenata društva na svladavanju suvremenih sigurnosnih prijetnji i izazova.

Učesnici su ministri unutarnjih poslova zemalja regije i EU, vjerski velikodostojnici, predstavnici akademske zajednice, medija, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Tijekom konferencije bit će održan i niz plenarnih sesija na kojima će gostujući profesori i drugi panelisti iz zemlje, regije i EU iznijeti poglede o zadatim temama, pridonoseći na taj način razvoju kvalitetnih diskusija, a u cilju unaprijeđena razumijevanja veze između interkulturalnog dijaloga i unutarnje sigurnosti u regiji.

Organizacija konferencije odvija se u okviru suradnje zemalja članica grupe Salzburg foruma i Grupe prijatelja Salzburg foruma, a koja uključuje zemlje zapadnog Balkana.

Na Konferenciji o sigurnosti zapadnog Balkana održanoj u julu 2008. ministri zemalja zapadnog Balkana, zajedno s ministrima unutarnjih poslova članica Salzburg foruma (Austrija, Bugarska, Češka, Poljska, Rumunjska, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka) usuglasili da pokrenu projekt na temu "Interkulturalni dijalog i unutarnja sigurnost".

Ciljevi ovog projekta su: promocija interkulturalnog dijaloga u zemljama sudionicama, kao i jugoistočnoj Europi u cjelini, razmjena iskustava i razvoj najboljih praksi te zajednički doprinos unaprijeđenju dijaloga u Europi s posebnim osvrtom na područje jugoistočne Europe.