{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je primjer mogućeg zajedničnog života u različitosti"

F
29.4.2010. u 13:56
0
6
"BiH je primjer mogućeg zajedničnog života u različitosti"
0
"BiH je primjer mogućeg zajedničnog života u različitosti"
Savezna ministrica unutarnjih poslova Republike Austrije Maria Fekter izjavila je danas u Sarajevu da su izgradnja međusobnog razumijevanja, povjerenja i uvažavanja pretpostavke za jačanje sigurnosti unutar svake zemlje, kao i na globalnom planu.
Ministrica Fekter, koja u Bosni i Hercegovini boravi u povodu održavanja Međunarodne ministarske konferencije "Interkulturalni dijalog i unutarnja sigurnost", istaknula je na pres-konferenciji da je za sigurnost građana i socijalni mir neophodno njegovati vrijednosti zajedničkog života i razumijevanja između različitih kultura i religija.

"Samo ukoliko budemo imali dovoljno i još više međusobnog povjerenja, međusobnog poštovanja i prije svega međusobne komunikacije, bit će manje povoda i manje mogućnosti za razvoj ekstremizma, radikalizma i drugih negativnih pojava", kazala je Fekter.

Ocijenila je da je neophodno usaglasiti se o zajedničkim vrijednostima - poštovanju zakona, demokratskim institucijama i poštovanju i zaštiti ljudskih prava, a što vodi zajedničkom napretku i dobrobiti svih zemalja i naroda.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova ukazala je na primjer Bosne i Hercegovine kao paradigme susreta različitih religija i mogućnosti zajedničkog života u različitosti.

"Religija može biti graditelj mostova, ukoliko takav pristup podržavaju državne institucije i institucije svake od pojedinih religija", kazala je ministrica Fekter, potcrtavajući odgovornost za naglašavanje veze među religijama, a ne onoga što ih međusobno dijeli.

Ministrica unutarnjih poslova Republike Slovenije Katarina Kresal izjavila je da je za unapređenje multikulturalnog dijaloga nužno raditi na liberalizaciji viznog režima koji može biti prepreka u približavanju različitih naroda.

Podsjetila je na dinamiku tog procesa u regionalnom kontekstu, te izrazila očekivanje da će i zemlje za koje još važi vizni režim biti uvrštene na bijelu šengen listu.

Ministrica Kresal je u tom kontekstu istaknula da su predstavnici zemalja Salzburg foruma i zemalja partnera iz regiona zapadnog Balkana, koji sudjeluju u radu spomenute konferencije saglasni da se u vezi s tim, a radi intenziviranja procesa vizne liberalizacije, uputi pismo Evropskoj komisiji, zemlji predsjedavajućoj EU i Evropskom parlamentu.

Ministar sigurnosti BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sadik Ahmetović iskazao je zahvalnost ministrici Fekter i njenim saradnicima za njihov angažman u organizaciji Konferencije u Sarajevu, kao i UN-ovom Programu za razvoj kulture i svim sudionicima ovog međunarodnog skupa.

Podsjetio je da Međunarodna ministarska konferencija u Sarajevu predstavlja prvu aktivnost u sklopu projekta "Interkulturalni dijalog i unutarnja sigurnost" koji su prihvatili ministri unutarnjih poslova zemalja zapadnog Balkana zajedno s ministrima zemalja-članica Salzburg foruma na konferenciji održanoj u junu 2008. u Beču.

U tom kontekstu, Ahmetović je najavio održavanje radionice planirane za drugu polovinu oktobra u Sarajevu, posvećene saradnji o koordinaciji borbe protiv terorizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: