{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I danas o interkulturalnom dijalogu

S
29.4.2010. u 09:13
0
5
I danas o interkulturalnom dijalogu
0
I danas o interkulturalnom dijalogu
Sadik Ahmetović
Sarajevu će danas biti nastavljena međunarodna ministarska konferencija pod nazivom "Interkulturalni dijalog i unutrašnja bezbjednost".
Za danas je planirano obraćanje austrijske svezne ministarke unutrašnjih poslova Marije Fekter.

Ministar sigurnsoti u Vijeću ministara BiH Sadik Ahmetović izjavio je sinoć u Sarajevu da su sigurnost i interkulturalni dijalog dva višeznačna pojma koja se prožimaju kroz sve pore savremenog društva.

"Bezbjednost nikako ne može biti odvojena od dijaloga kultura i civilizacija, a s druge strane dijalog ne može biti privilegija pojedinačnih procesa. Vrijeme koje živimo je vrijeme kompleksnih izazova za cijeli svijet i ono zahtijeva da budemo ljudi razumijevanja, dijaloga i tolerancije", poručio je Ahmetović otvarajući skup.

Ministar sigurnosti BiH naglasio je značaj konferencije za pokretanje sveobuhvatnog procesa jačanja unutrašnje bezbjednosti u svim zemljama ovog regiona.

Ahmetović je zahvalio za podršku konferenciji koju je pružilo Međureligijsko vijeće BiH i predstavnici akademske zajednice, nevladine i međunarodne organizacije, diplomatski kor, te mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se na prostoru jugoistočne Evrope nakon dugogodišnjih sukoba mora naći model i principi koji bi bili evropski i koji bi učvrstili stabilnost u regionu.

Dačić je istakao da je saradnja policijskih agencija u jugoistočnoj Evropi veoma dobra i nekoliko koraka ispred političke.

"Borba protiv kriminala zahteva zajednički rad. Problemi u saradnji policija javljaju se u trenutku kada se politika umeša tamo gdje struka treba da vodi glavnu riječ", dodao je Dačić.

On je naglasio da postoji mogućnost formiranja regionalnog policijskog centra u kojem bi se prikupljali podaci vezani za borbu protiv organizovanog kriminala.

Paroh Stare pravoslavne crkve u Sarajevu Vanja Jovanović pročitao je poruku predsjedavajućeg Međureligijskog vijeća BiH vladike Vasilija Kačavende u kojoj se navodi da su bezbjednost i religija jako povezani.

"U vjerskim zajednicama podstičemo toleranciju što istovremeno utiče na bezbjednost, pospješuje interkulturalni dijalog i saradnju različitih konfesija na prostoru BiH, ali i jugoistočne Evrope", poručio je vladika Kačavenda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: