Ministarska konferencija u Sarajevu
0

I danas o interkulturalnom dijalogu

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Sarajevu će danas biti nastavljena međunarodna ministarska konferencija pod nazivom "Interkulturalni dijalog i unutrašnja bezbjednost".

Za danas je planirano obraćanje austrijske svezne ministarke unutrašnjih poslova Marije Fekter.

Ministar sigurnsoti u Vijeću ministara BiH Sadik Ahmetović izjavio je sinoć   u Sarajevu da su sigurnost i interkulturalni dijalog dva višeznačna pojma koja se prožimaju kroz sve pore savremenog društva. 

"Bezbjednost nikako ne može biti odvojena od dijaloga kultura i civilizacija, a s druge strane dijalog ne može biti privilegija pojedinačnih procesa. Vrijeme koje živimo je vrijeme kompleksnih izazova za cijeli svijet i ono zahtijeva da budemo ljudi razumijevanja, dijaloga i tolerancije", poručio je Ahmetović otvarajući skup. 

Ministar sigurnosti BiH naglasio je značaj konferencije za pokretanje sveobuhvatnog procesa jačanja unutrašnje bezbjednosti u svim zemljama ovog regiona. 

Ahmetović je zahvalio za podršku  konferenciji koju je pružilo Međureligijsko vijeće BiH i predstavnici akademske zajednice, nevladine i međunarodne organizacije, diplomatski kor, te mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se na prostoru jugoistočne Evrope nakon dugogodišnjih sukoba mora naći model i principi koji bi bili evropski i koji bi učvrstili stabilnost u regionu.
Dačić je istakao da je saradnja policijskih agencija u jugoistočnoj Evropi veoma dobra i nekoliko koraka ispred političke. 

"Borba protiv kriminala zahteva zajednički rad. Problemi u saradnji policija  javljaju se u trenutku kada se politika umeša tamo gdje struka treba da vodi glavnu riječ", dodao je Dačić.

On je naglasio da postoji mogućnost formiranja regionalnog policijskog centra u kojem bi se prikupljali podaci vezani za borbu protiv organizovanog kriminala.

Paroh Stare pravoslavne crkve u Sarajevu Vanja Jovanović pročitao je poruku predsjedavajućeg Međureligijskog vijeća BiH vladike Vasilija Kačavende u kojoj se navodi da su bezbjednost i religija jako povezani. 

"U vjerskim zajednicama podstičemo toleranciju što istovremeno utiče na bezbjednost, pospješuje interkulturalni dijalog i saradnju različitih konfesija na prostoru BiH, ali i jugoistočne Evrope", poručio je vladika Kačavenda.