BiH
15

Usvojen Zakon: Građani mogu prijaviti i odjaviti prebivalište elektronskim putem

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Kako je navedeno iz Vijeća ministara, koje je jučer usvojilo predloženi zakon, izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu bh. državljana poboljšava se osnovni zakon, uvode u praktičnu primjenu propisi u vezi s elektronskim potpisom te preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti ličnih dokumenata.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem kod nadležnih organa, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da ne treba trošiti riječi i govoriti koliko je ovo važan zakon u BiH, jer su rješenja iz važećeg zakona uzročno-posljedično povezana sa unutrašnjom strukturom BiH.

"Ne može postojati unutrašnja struktura BiH, entitetska, kantonalna i općinska, a da nema režima prijave prebivališta i boravišta na način kako to rješava važeći zakon. Važeći zakon, upravo zbog postojeće unutrašnje strukture BiH, je propisao potpuno liberalan režim prijave i odjave prebivališta i boravišta i ono je vezano isključivo za prava i obaveze građana ove zemlje i obaveze državnih organa da reagiraju u slučajevima zloupotrebe", kazao je Džaferović.

Dakle, dodao je, jedna takva potpuna sloboda koja je propisana i Ustavom BiH, a tiče se slobode kretanja robe, ljudi, kapitala i usluga, je propisana u ovom režimu, bez ikakvih ograničenja, zbog postojanja ovakve unutrašnje strukture BiH.

"Hoće se kazati da unutrašnja struktura, međuentitetska, međukantonalna, međuopćinska ne može biti nikakva prepreka ni u jednom elementu ovim slobodama. Zbog toga mi danas imamo jedan potpuno liberalan i za građanina vezan sistem kretanja po BiH i prijave prebivališta i boravišta", kazao je Džaferović.

Dodao je da ovim zakonom u suštini, propisivanjem brojnih uvjeta koje raniji zakon ne poznaje, mijenja se taj režim.

"I mi iz sistema slobodnog prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta i boravišta ulazimo u sistem administrativno kontroliranog prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta i boravišta", kazao je Džaferović.

"Kolega Džaferović je rekao da ovaj zakon podebljava međuentitetske, kantonalne i druge linije unutar BiH. Ja se, naravno, ne slažem, ali bi ga volio pitati na kojoj je liniji bio ministar Sadik Ahmetović kada je podržao ne ovaj zakon, nego neuporedivo lošiji zakon na 133. sjednici Vijeća ministara BiH. Ja mislim da je taj zako bio loš i da je dobro da je propao, ali se ne mogu nikako složiti sa ovim što je rečeno", kazao je poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević je kazala da ova rješenja važe i u Hrvatskoj koja je nadavno postala članica EU, „ovakvo rješenje važi i u Srbiji, ovakvo rešenja važi svuda u svijetu“.

"Sasvim je normalno da morate znati ko vam boravi u zemlji, ko tu prijavljuje prebivalište i boravište", kazala je Pandurević.

Poslanici su danas po hitnom postupku usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH.