BiH
8

Vijeće ministara utvrdilo izmjene Zakona o državljanstvu, prebivalištu i putnim ispravama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U paketu danas utvrđenih prijedloga zakona, Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo i uputit će u žurnu parlamentranu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH utvrđen je s ciljem implementacije Odluke Ustavnog suda BiH i u određenim slučajevima olakšavanja stjecanja bh. državljanstva sukladno Europskoj konvenciji o državljanstvu.

Dopunama zakona precizirano je da dijete koje je rođeno u inozemstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u trenutku njegovog rođenja, stječe državljanstvo bh. porijeklom, pod uvjetom da do navršene 23. godine starosti podnese prijavu nadležnom tijelu BiH.

Prema izmjenama, boravak u BiH kao uvjet za stjecanje državljanstva BiH naturalizacijom s dosadašnjih 13 godina smanjuje se na osam godina. Istovremeno se osobama kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, otpustom ili po sili zakona omogućava dobijanje državljanstva BiH ako imaju odobreni privremeni boravak na teritoriju BiH najmanje posljednju godinu prije podnošenja zahtjeva ili stalni boravak.

Ova izmjena važna je posebno zbog činjenice da BiH, zbog odbijanja drugih država, nikada nije zaključila ugovore o dvojnom državljanstvu s značajnim brojem država u kojima živi veliki broj naših građana.

Također je brisan članak 18. osnovnog zakona o gubitku državljanstva po sili zakona stjecanjem državljanstva druge države, kako bi se otklonila opasnost za bh. državljane koji su stekli ili stječu državljanstvo druge države.

Kako bi se onemogućilo da bh. državljanstvo dobiju kriminalci, ratni zločinci ili teroristi, dopunama Zakona propisano je da stranac za dobivanje bh. državljanstva mora predočiti dokaze da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, osim u slučajevima kada se taj dokaz ne može razumno zahtijevati (npr. apatridi); da ne predstavlja prijetnju po sigurnost BiH; da ima osiguran izvor prihoda za vlastito izdržavanje; da je izmirio sve porezne, odnosno financijske obveze; da mora potpisati izjavu da prihvaća ustavni poredak BiH te da ima važeće jamstvo o stjecanju državljanstva.

Ministarstvo civilnih poslova BiH dostavit će ovaj prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj zakonodavnoj proceduri.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH.

Izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu bh. državljana poboljšava se osnovni zakon, uvode u praktičnu primjenu propisi u svezi s elektroničkim potpisom te preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti osobnih dokumenata.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektroničkim putem kod nadležnih tijela, i to sigurnim elektroničkim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

Izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama precizira se novi rok važenja putovnice od 10 godina, te uvodi mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave putem mobilne stanice osobi kojoj je zbog starosti ili bolesti ograničeno kretanje.

Novim zakonskim rješenjem unapređuje se zaštita osobnih podataka i definira izgled putovnice za izbjeglice i apatride te omogućava izdavanje putne isprave raseljenim osobama po mjestu boravka.