BiH
6

Tihić: Ovakav Zakon o JMB je korak unazad, ali će proći i u Domu naroda

Piše: E. Gorinjac
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Usvajanje ovakvog Zakona o jedinstvenom matičnom broju je korak unazad i svođenje jedne nadležnosti države na njene entitete, kazao je u razgovoru za Klix.ba Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

"Međutim, kada je u pitanju taj Zakon, mi ćemo i u Domu naroda glasati protiv. Pitanje vitalnog nacionalnog interesa i pitanje eventualne blokade usvajanja koristit ćemo samo za one zakone koji su izuzetno štetni za BiH, a jedan od kriterija da li je nešto štetno za BiH i njen evropski put jeste ako imamo mišljenje Evropske komisije, OHR-a, Ambasade SAD-a i OCSE-a, kao što je to bio Zakon o sukobu interesa, tada ćemo koristiti te mehanizme. Eventualno u nekim drugim slučajevima kada je to baš na štetu i države i bošnjačkog naroda", kazao je Tihić.

U slučajevima kao što su izmjena i dopuna Zakona o JMB, zakona o prebivalištu i boravištu, državljanstvu, putnim ispravama i javnim nabavkama, gdje nema protivljenja ovih međunarodnih institucija, delegati SDA će glasati protiv, eventualno nastojati da se neki od njih koriguju u određenoj mjeri.

"Sudeći po tome kako su se stvari odvijale na Zastupničkom domu, to će biti usvojeno i na Domu naroda. Tamo gdje postoji odstupanje od evropskih demokratskih strandarda koristit ćemo mehanizme od vitalnog nacionalnog interesa do blokade usvajanja zakona. Ako se pak, radi o nekom zakonu koji je izuzetno štetan po državu BiH, koristit ćemo te mehanizme i bez stava međunarodnih institucija", kazao je Tihić.

Predsjednik SDA je ocijenio kako se, kada su u pitanju pomenuti zakoni, radi o sistemskim i veoma bitnim zakonima, koji rješavaju statusna pitanja građana, od ličnih dokumenata, prebivališta, državljanstva i slično.

"Po prirodi stvari izmjene tih zakona trebaju ići u redovnu proceduru, a ne da se usvajaju u hitnoj proceduri, maltene preko noći. Sam taj način usvajanja govori da se iza toga nešto krije. U cilju je i SDP-u i SBB-u zadržavanje stranačkih pozicija u Vijeću ministara. Oni su zarad toga spremni da rade na štetu države. Vidite, kada uzmemo zakon o JMB, to je nadležnost države BiH i ona može određivati registraciona područja, isto kao što je određivala područja za SIPA-u, OSA-u, Državnu graničnu službu... Kada je određivala ta područja, koristila se nekim drugim kriterijima, a ne entitetskim. Kod tih zakona se prelazila entitetska linija. Ali, sada je napravljen korak nazad kod JMB i nadležnosti svodimo u granice entiteta. Bojimo se da to ne bude presedan i da se isto ne učini sa organizacionim jedinicama SIPA-e, OSA-e, vojske...", rekao je Tihić.

Kada je u pitanju izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, tu se također radi o osjetljivoj materiji, jer se ulazi u pitanje slobode kretanja građana. Zbog toga u SDA smatraju da se i on trebao uputiti u redovnu parlamentarnu proceduru.

"Trebalo je sagledati sve moguće posljedice tih rješenja, pogotovo kada je u pitanju povratak izbjeglih i raseljenih, koji možda u jednom momentu zbog toga što im domovi nisu obnovljeni, ne mogu priložiti vlasnički list ili drugi dokument kako bi se prijavili u mjestu odakle su protjerani", zaključuje Tihić.