{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Vijeće ministara treba da produži rok važenja odluke o JMB-u

F
25.7.2013. u 15:03
2
15
Tadić: Vijeće ministara treba da produži rok važenja odluke o JMB-u
2
Tadić: Vijeće ministara treba da produži rok važenja odluke o JMB-u
Ognjen Tadić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu da produži važenje odluke o jedinstvenom matičnom broju građana (JMB), jer situacija nakon blokiranja usvajanja zakona može trajati u nedogled.
On smatra i da Vijeće ministara „ima pravo da unedogled produži“ važenje privremene odluke o JMB-u, ali i da SDA na više načina može da također trajno onemogući donošenje tog zakona.

Stoga se, kako je kazao, odluka Vijeća ministara BiH treba da produži kako nijedno dijete ne bi bilo uskraćeno za svoj JMB i smatra da će se to i uraditi, ukoliko se bude radilo u interesu građana.

Tadić se ipak nada da će „prestati ta politička kampanja SDA i da će u toj stranci shvatiti da čine štetu prvenstveno građanima FBiH“, jer je pitanje JMB riješeno u RS-u.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci iznio stav da pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i procedura usvajanja zakona ne bi trebali imati vezu, jer je takva bila praksa Ustavnog suda BiH.

On smatra da SDA pravo zaštite vitalnog nacionalnog intresa koristi s namjerom da zaustavi proces usvajanja zakona, a apsurno je i to što, kako kaže, nije isključeno da će oni za taj zakon zakon ipak glasati, vjerovatno, nakon izbora 2014.

Sada im je cilj, smatra da to pitanje koriste za sporenja s SDPBiH, mada je to po njemu, sukob između bošnjačkih stranaka u Domu naroda.

Delegati iz reda srpskog naroda, kako kaže, imaju strpljenja, a ukoliko se ne usvoje predloženi zakoni, BiH će imati lošija rješenja nego sada, a za to delegati iz RS neće biti odgovorni.

I građani koji su protestovali zbog neusvajanja zakona o JMB-u, navodi Tadić, sada znaju da uzrok problema nisu delegati iz RS, već stranake u FBiH.

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, po hitnom postupku, usvojio prijedlog ovog zakona. Protiv su bili poslanici Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: