BiH
0

Nović: Vjerujem da Vijeće ministara neće produžiti odluku o JMB

SRNA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je danas da ovo ministarstvo neće predlagati nove zakone o jedinstvenom matičnom broju, državljanstvu, te prebivalištu i boravištu dok su postojeći zakoni u proceduri.

"Mi smo u osnovi predložili zakone koji su u skladu sa evropskim procedurama i dobri zakoni, a svi oni koji misle da postoje neki drugi zakoni, mogu slobodno da ih predlože", rekao je Nović.

On je dodao da Ministarstvo civilnih poslova neće ulaziti u bilo kakvu spekulaciju i predlagati ma kakav drugi zakon dok su ovi zakoni u proceduri.

Nović je istakao da Ministarstvo sa zabrinutošću prati političke igre u vezi sa ovim zakonima.

"Ovdje više nije riječ o suštini zakona, već o politikanstvu unutar BiH, i to onih koji ne žele da BiH ide ijedan milimetar naprijed", rekao je Nović novinarima.

Svi oni, kaže Nović, koji misle da građane BiH ponovo uvedu u haos kada je riječ o Zakonu o jedinstvenom matičnom broju, imaju vremena za to, jer za dva mjeseca ističe privremena odluka Vijeća ministara o izdavanju jedinstvenog matičnog broja.

"Duboko vjerujem da Vijeće ministara takvu odluku više nikad neće produžiti imajući u vidu odnose koji su sve složeniji u BiH, ali i u Vijeću ministara", naglasio je Nović.

Ministar civilnih poslova BiH dodao je da ako neko misli da u Zakonu o prebivalištu i boravištu treba skrivati one koji su potencijalna opasnost za ovu zemlju, imat će tu šansu u narednom periodu.

"Ja sam protiv toga, protiv toga je i moje ministarstvo i protiv toga moraju da budu svi građani BiH koji žele dobro svojoj djeci i budućnosti, pogotovo ako žele slobodan put u Evropu", zaključio je Nović.

Bošnjački delegati iz reda SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuli su mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa za Prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, Zakona o državljanstvu te Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Vijeće ministara tražio je od Parlamenta da ove zakone usvoji po hitnoj proceduri, bez mogućnosti ulaganja amandmana, što su delegati iz SDA ocijenili neprihvatljivim, zbog čega su zatražili mišljenje Ustavnog suda BiH.

Neusvajanje izmjena i dopuna zakona o jedinstvenom matičnom broju bio je povod za proteste ispred zgrada institucija BiH u Sarajevu početkom juna. Vijeće ministara BiH tada je donijelo privremenu odluku kojom je na period od šest mjeseci omogućeno određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH.