BiH
511

Poslanici SDA i SBiH neće glasati za ovaj Prijedlog zakona o JMB

Piše: J. H.
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas usvojilo Prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova, na čelu sa ministrom Sredojem Novićem.

Prema ovom Prijedlogu, Federacija BiH imat će pet registracionih područja, Republika Srpska tri, a Brčko distrikt će biti jedno područje.

Za zastupnike Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ovakve izmjene i dopune Zakona o JMB sa registracionim područjima u okviru entiteta i distrikta su nedopustive.

Zastupnik Beriz Belkić iz SBiH kaže da na sutrašnjoj sjednici Parlamenta on i njegova stranačka kolegica Azra Hadžiahmetović neće podržati prijedlog Vijeća ministara.

"Sada smo platili cijenu i odustali od nečega što je neka vrsta armature za BiH, koja je vrlo značajna. U svemu i na svakom koraku prihvatamo određena odvajanja. Za nas je ovo rješenje neprihvatljivo i mi nećemo glasati za njega", kaže Belkić za naš portal, te dodaje da je ovo još jedan ustupak za fotelje pojedinih političara.

Šefik Džaferović, zastupnik SDA, kaže da je usvajanje Prijedloga zakona o JMB bespogovorno prihvatanje ultimatuma političkih stranaka iz RS-a za, kako je kazao, očuvanje fotelja SDP-a i SBB-a.

"Ukoliko ovo rješenje stupi na snagu, ono će ograničiti temeljne ljudske slobode građana. Sudeći prema dosadašnjem ponašanju SDP-a i SBB-a da po svaku cijenu sačuvaju svoje pozicije, ovakva odluka mogla bi postati presedan za svođenje i drugih nadležnosti države BiH isključivo u entitetske granice", kaže Džaferović za Klix.ba.

Beriz Belkić (Foto: Klix.ba)
Beriz Belkić (Foto: Klix.ba)

On dodaje da Ustavni sud BiH u svojoj presudi nije tražio osnivanje registracionih područja, već samo promjenu naziva nekoliko općina u RS-u.

"Registraciona područja se nisu trebala mijenjati, već su trebala ostati ista. Uvjetno rečeno, ovakvo rješenje moglo je biti prihavećno i prije godinu dana, bez ikakvih problema. Ovo rješenje je udovoljavanje ultimatumu iz RS-a sa ciljem svođenja državnih nadležnosti isključivo na entitete", dodao je Džaferović.

Prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH.