Institucije BiH
0

Usvojen Prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ovim izmjenama obuhvaćeni su poslanici i delegati u PSBiH, odnosno, kreirana je osnova za smanjivanje i njihovih plaća za 4,5 posto koja sada ne može iznositi manje od 50 posto, umjesto sadašnjih 85 posto, prosječne mjesečne plate u BiH iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati.

Usvojen je i zaključak po kojem se daje novi rok nadležnoj komisiji za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o carinskoj tarifi. Rok je 19. juni 2012.

Iz procedure je isključen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Namjera ovih izmjena je bila da se ispoštuje presuda Ustavnog suda BiH te se iz Zakona izbace članovi 17. i 39. za koje je ovaj sud utvrdio da su neustavni.

Prijedlog izmjena i dopuna nije usaglašen na Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH. Naime, predstavnici stranaka iz Republike Srpske uslovili su podršku ovom zakonskom prijedlogu njegovim usvajanjem u paketu s prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju i Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Zaključak poslanika Beriza Belkića kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputi novi zakon koji će isključivo tretirati sporne članove postojećeg Zakona Kolegij Predstavničkog doma razmatrat će naknadno.

Predstavnički dom usvojio je negativno mišljenje Komisije za saobraćaj i komunikacije na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom servisu BiH čiji su predlagači poslanici iz SDS-a.

Prihvaćanjem negativnog mišljenja oba prijedloga su "pala".

Usvajanjem negativnog mišljenja nadležne komisije "pao" je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, ali je usvojen zaključak Nermine Zaimović-Uzunović kojim se zadužuje Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, da održi još jednu sjednicu te u proceduru uputi zakone s istim nazivima.

Ovakav zaključak zasnovan je na činjenici da je obim izmjena ova tri zakona veći od dozvoljenog u skladu s Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Poslanici su usvojili Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti CIK-a BiH za 2011., Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH kao i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2011.

Predstavnički dom usvojio je i zaključak predsjedavajuće Komisije za odbranu i sigurnost Dušanke Majkić kojim je od nadležnih zatražena potpuna informacija o stanju sigurnosti u BiH, a koja će biti razmatrana u ovom Domu nakon što je usvoji Vijeće ministara BiH.