{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament BiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi

S
19.4.2012. u 20:23
0
2
Parlament BiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi
0
Parlament BiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.
Ove izmjene zakona predviđaju da je jedan od uslova za postavljenje državnog službenika prestanak pravne posljedice osude za krivično djelo nasilja u porodici izrečene pravosnažnom sudskom presudom.

Na današnjoj sjednici u prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o carinskoj tarifi BiH koji, prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, sadrži zaštitne mjere od prekomjernog uvoza ali istovremeno ne sadrži carinsku tarifu.

Na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine upućen je prijedlog poslanika SNSD-a Dušanke Majkić u vezi sa Prijedlogom zakona o carinskoj tarifi, kojim se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavezuje da prije zaključenja amandmanske faze dostavi prijedlog carinske tarife i saglasnost Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Na današnjoj sjednici obustavljena je i zakonodavna procedura za Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Zakonska procedura je obustavljena zbog nedavno usvojene odredbe Poslovnika Predstavničkog doma koja onemogućava ostanak u parlamentarnoj proceduri zakona koji su dobili dva negativna komisijska izvještaja, što je slučaj sa ovim zakonskim aktom.

Na naknadno usaglašavanje upućen je prijedlog Hadžiahmetovićeve da se Savjet ministara obaveže i pripremi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u kojem će biti regulisano pitanje zabrane negiranja genocida.

Zbog nedavno usvojene odredbe Poslovnika, Predstavnički dom obustavio je parlamentarnu procedura za Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

Kada je u riječ o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH, predlagača Drage Kalabića i Darka Babalja zbog nedovoljne entitetske većine, negativan izvještaj Ustavnopravne komsije biće upućen Kolegijumu na usaglašavanje.

Na današnjoj sjednici usvojene su i dopune Zakona o finansiranju institucija BiH, kao i Izmjene i dopune Zakona o reviziji institucija BiH.

Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2011, koji je pripremila Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH takođe je danas dobio podršku poslanika.

Naredna sjednica Predstavničnok doma zakazana je za 10. maj.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: