BiH
0

Parlament BiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi

SRNA
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Ove izmjene zakona predviđaju da je jedan od uslova za postavljenje državnog službenika prestanak pravne posljedice osude za krivično djelo nasilja u porodici izrečene pravosnažnom sudskom presudom.

Na današnjoj sjednici u prvom čitanju usvojen  je Prijedlog zakona o carinskoj tarifi BiH koji, prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića,  sadrži zaštitne mjere od prekomjernog uvoza ali istovremeno ne sadrži carinsku tarifu.

Na usaglašavanje  Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine  upućen je prijedlog poslanika SNSD-a Dušanke Majkić u vezi sa  Prijedlogom zakona o carinskoj tarifi,  kojim se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavezuje   da prije zaključenja amandmanske faze dostavi prijedlog carinske tarife i saglasnost  Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Na današnjoj sjednici obustavljena je i zakonodavna procedura za Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Zakonska procedura je obustavljena zbog nedavno usvojene odredbe Poslovnika Predstavničkog doma koja onemogućava ostanak u parlamentarnoj proceduri zakona koji su dobili dva negativna komisijska izvještaja, što je slučaj sa ovim zakonskim aktom. 

Na naknadno usaglašavanje upućen  je prijedlog Hadžiahmetovićeve  da se Savjet ministara obaveže  i  pripremi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u kojem će biti regulisano pitanje zabrane negiranja genocida.
Zbog nedavno usvojene odredbe Poslovnika,  Predstavnički dom obustavio  je parlamentarnu procedura za Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

Kada je u riječ o  Prijedlogu  zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH,  predlagača Drage Kalabića i Darka Babalja zbog nedovoljne entitetske većine, negativan izvještaj Ustavnopravne komsije biće upućen Kolegijumu na usaglašavanje.

Na današnjoj sjednici  usvojene su i  dopune Zakona o finansiranju institucija BiH,  kao i Izmjene i dopune Zakona o reviziji institucija BiH.

Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2011, koji je pripremila Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH takođe je danas dobio podršku poslanika. 

Naredna sjednica Predstavničnok doma zakazana je za 10. maj.