{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament BiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi

S
19.4.2012. u 20:23
0
2
Parlament BiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi
0
Parlament BiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.
Ove izmjene zakona predviđaju da je jedan od uslova za postavljenje državnog službenika prestanak pravne posljedice osude za krivično djelo nasilja u porodici izrečene pravosnažnom sudskom presudom.

Na današnjoj sjednici u prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o carinskoj tarifi BiH koji, prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, sadrži zaštitne mjere od prekomjernog uvoza ali istovremeno ne sadrži carinsku tarifu.

Na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine upućen je prijedlog poslanika SNSD-a Dušanke Majkić u vezi sa Prijedlogom zakona o carinskoj tarifi, kojim se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH obavezuje da prije zaključenja amandmanske faze dostavi prijedlog carinske tarife i saglasnost Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Na današnjoj sjednici obustavljena je i zakonodavna procedura za Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Zakonska procedura je obustavljena zbog nedavno usvojene odredbe Poslovnika Predstavničkog doma koja onemogućava ostanak u parlamentarnoj proceduri zakona koji su dobili dva negativna komisijska izvještaja, što je slučaj sa ovim zakonskim aktom.

Na naknadno usaglašavanje upućen je prijedlog Hadžiahmetovićeve da se Savjet ministara obaveže i pripremi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u kojem će biti regulisano pitanje zabrane negiranja genocida.

Zbog nedavno usvojene odredbe Poslovnika, Predstavnički dom obustavio je parlamentarnu procedura za Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

Kada je u riječ o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH, predlagača Drage Kalabića i Darka Babalja zbog nedovoljne entitetske većine, negativan izvještaj Ustavnopravne komsije biće upućen Kolegijumu na usaglašavanje.

Na današnjoj sjednici usvojene su i dopune Zakona o finansiranju institucija BiH, kao i Izmjene i dopune Zakona o reviziji institucija BiH.

Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2011, koji je pripremila Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH takođe je danas dobio podršku poslanika.

Naredna sjednica Predstavničnok doma zakazana je za 10. maj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: