{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kreirana osnova za smanjene plata poslanicima i delegatima PSBiH

F
7.6.2012. u 15:36
0
6
Kreirana osnova za smanjene plata poslanicima i delegatima PSBiH
0
Kreirana osnova za smanjene plata poslanicima i delegatima PSBiH
Predstavnički dom PSBiH obavio je danas raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Ovim izmjenama obuhvaćeni su poslanici i delegati u PSBiH, odnosno, kreirana je osnova za smanjivanje i njihovih plaća za 4,5 posto koja sada ne može iznositi manje od 50 posto, umjesto sadašnjih 85 posto, prosječne mjesečne plaće u BiH iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati.

Za obračun plaća zaposlenih koji imaju koeficijent 1,00 primjenjivat će se osnovica u visini od 498,10 posto što znači da njima osnovica neće biti smanjena. Također, zaposlenima u institucijama BiH pripada i pravo na regres za godišnji odmor.

Poslanici su obavili i raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH. U obrazloženju izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu navodi se da se bh. državljanima omogućuje da zadrže državljanstvo BiH u slučajevima sticanja državljanstva druge države jer se brišu zakonske odredbe u vezi s prestankom državljanstva BiH po sili zakona, čime se vrši usklađivanje ovog zakona s odlukom Ustavnog suda BiH.

Istovremeno,osobama kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, otpustom ili po sili zakona omogućuje se dobivanje državljanstva BiH ako imaju odobreni privremeni boravak na teritoriju BiH najmanje posljednju godinu prije podnošenja zahtjeva ili stalni boravak. Ova izmjena važna je posebno zbog činjenice da BiH, zbog odbijanja drugih država, nikada nije zaključila ugovore o dvojnom državljanstvu sa značajnim brojem država u kojima živi veliki broj bh. građana.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH je na jučerašnjoj sjednici dala negativno mišljenje na predložene izmjene. Naime, predstavnici stranaka iz Republike Srpske uvjetovali su podršku ovom zakonskom prijedlogu njegovim usvajanjem u paketu s prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju i Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: