{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici izglasali da njihove plaće budu smanjene za 4,5%

F
24.5.2012. u 20:23
360
56
Poslanici izglasali da njihove plaće budu smanjene za 4,5%
360
Poslanici izglasali da njihove plaće budu smanjene za 4,5%
Parlamentarci BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.
Izradom prijedloga ovog zakona ispoštovan je zaključak Predstavničkog doma kojim je zatraženo od Vijeća ministara BiH da pripremi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim će biti obuhvaćeni poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime se stvara osnova za smanjivanje i njihovih plaća za 4,5 posto.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predloženim zakonom smanjuje se osnovica za obračun plaća za 4,5 posto, i sada ne može iznositi manje od 50 posto prosječne mjesečne plaće u BiH iskazane na godišnjem nivou za kalendarsku godinu koja dvije fiskalne godine prethodi godini u kojoj će se osnovica primjenjivati, umjesto sadašnjih 85 odsto.

Izuzetak je osnovica za najniže plaće s koeficijentom 1,00 na koje će se do 31.12.2013. godine primjenjivati osnovica od 498,10 KM.

Predstavnički dom državnog parlamenta usvojio je u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač poslanica SBB-a BiH Ismeta Dervoz.

Kako je ranije kazala poslanica Dervoz, suština predloženog zakona je uvođenje reda u javnu potrošnju i uvođenje odgovornosti za one kojima je novac građana BiH dat na raspolaganje.

Zakon predviđa sankcije za nosioce funkcija u institucijama koje u ponovljenim slučajevima krše odredbe, a sadrži i odredbu o reviziji učinka.

Poslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, nego joj je predloženi zakon vraćen na ponovno razmatranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: