Preporuke ministarstva
220

Ususret nastavi u KS: Roditelji dužni kontrolisati djecu, a u školu im je zabranjen ulaz

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdalo je detaljno uputstvo o organizaciji i realizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021. godini. Riječ je o smjernicama za održavanje neposrednog odgojno-obrazovnog rada, ali i online modela koji će se održavati u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije i preporuka.
U uputstvu je navedeno da nastava počinje 1. septembra za sve učenike kao i to da će školski časovi trajati 30 minuta i preporučuje se frontalni i individualni oblik rada, dok se onaj timski iz epidemioloških razloga treba izbjegavati.

Istaknuto je da prvi nastavni dan, škole vrše prijem učenika 1. i 5. i/ili 6. razreda koji prelaze iz razredne u predmetnu nastavu. Preporučeno je i to da se prijem prvačića izvrši prijepodne po odjeljenjima na otvorenom ili u salama za tjelesni odgoj sa po sat vremena razlike između odjeljenja poštujući sve epidemiološke mjere.

"Osobe koje dovode djecu u školu, obavezno nose zaštitne maske, ne ulaze u školu već učenike prate do ulaza u školsku zgradu ili do kapije školskog dvorišta gdje ih preuzima nastavnik razredne nastave. Poslijepodne se vrši prijem učenika petih i/ili šestih razreda kada će im razrednik dostaviti raspored časova i sve servisne informacije vezane za organizaciju online nastavnog procesa", stoji u uputstvu.

Za učenike ostalih razreda prvi nastavni dan će se nastava odvijati online gdje će razrednici učenicima dati smjernice, ali i održati online roditeljski sastanak kako bi se roditelji upoznali s odgojno-obrazovnim procesom.

"Od 2. septembra u razrednoj nastavi se realizuje kombinovani model nastave po grupama s maksimalno 15 učenika i minimalnim razmakom između njih od 1,5 metar. Prvi dan školske godine treba biti posvećen predavanjima i diskusijama o načinima i značaju prevencija koronavirusa u školskoj sredini. U svakoj učionici na ulazu, kraj vrata treba da je postavljen sto s dezinfekcionim sredstvom za slobodnu upotrebu učenicima i nastavnicima i te prostorije u kojima borave učenici potrebno je redovno provjetravati. S učenicima u kontakt dolazi isključivo nastavnik razredne nastave te nastavnici stranog jezika, vjeronauke i informatike (4. razred)", naglašeno je.

Rad produženog boravka se organizuje prema potrebama roditelja i učenika

Naglašeno je i to da su direktori škola odgovorni za zakonitost, organizaciju i kvalitet nastave, ali i svih aktivnosti ustanova u skladu sa zakonom i drugim aktima.

"Direktor škole obavezan je preduzeti sve neophodne mjere za obezbjeđivanje uslova za realizaciju aktivnosti te primjenu mjera zaštite i sigurnosti zdravlja učenika, radnika i roditelja koje su preporučili nadležni organi i institucije. Naređuje se direktorima škola da donesu i objave na zvaničnoj web stranici škole krizni plan pripravnosti i odgovore na pojavu koronavirusa te imenuju operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana shodno Naredbi Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva", navedeno je.

Naglašeno je da se direktori škola obavezuju da rad produženog boravka u osnovnim školama organizuju prema potrebama roditelja i učenika te raspoloživim resursima škola, a u skladu sa zdravstvenim preporukama.

"Ukoliko postoji poseban ulaz u boravak isti obavezno posjeduje dezinfekcioni dozator i dezinfekcionu barijeru (gazište). Voditelji grupa u boravku raspolažu s digitalnim IC toplomjerom i imaju pristup telefonskoj liniji u toku rada. Ukoliko učenici koriste pape/kroksice u boravku obezbjeđuje se česta dezinfekcija i pranje istih. Ukoliko u boravku postoje prostirke ili ćilimi preporučuje se uklanjanje istih u periodu pandemije. Voditelji grupa i servirke škole vode računa da djeca jedu u manjim grupama u različitim terminima s obaveznom fizičkom distancom i da u toku jela ne razmjenjuju pribor i posuđe za jelo", preporučeno je.

Ovu školsku godinu nastavu u školama pohađaju učenici od 1. do 4., a oni od 5. i/ili 6. razreda online. Shodno tome, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je izdalo upustva i za odvijanje takvog procesa.

"To podrazumijeva aktivnu interakciju nastavnika s učenikom uz optimalnu upotrebu audio i/ili video komunikacije. Čas traje 30 minuta po redovnom rasporedu. Škole koje rade u smjenama, trebaju planirati rotaciju smjena. Mali odmori traju pet minuta uz pauzu od 20 minuta između 3. i 4. časa", istaknuto je.

Izdate su preporuke i za učenike s teškoćama u razvoju gdje je naglašeno da je važno da svaki nastavnik ima informacije da li učenici koji pohađaju nastavu po Individualno prilagođenom programu rada mogu koristiti određene platfome ili alate tokom online nastave.

Uputstva za srednje škole

Za prve razrede srednjih škola će se prvi dan izvršiti prijem unutar škole, a sve u skaldu s prostornim kapacitetima i u trajanju od 90 minuta. Ostala odjeljenja će prvi dan škole imati online nastavu u trajanju od 60 minuta kako bi ih razrednici upoznali s modalitetima rada i pružiti ostale servisne informacije.

Kada je riječ o zdravstveno-epidemiološkim smjernicama u organizaciji rada škole, svi su (učenici, nastavnici, roditelji) dužni da se pridržavaju epidemioloških preporuka.

Roditelji svakodnevno djeci trebaju kontrolisati tjelesnu temperaturu

Roditelji čija će djeca pohađati nastavu u školama su dužni da im svakodnevno kontrolišu tjelesnu temperaturu prije i poslije škole te da ih ne šalju na nastavu ukoliko primijete bilo kakav simptom koronavirusa ili sezonske gripe nego da se jave školskom dispanzeru i traže daljnja ljekarska uputstva.

"Škole zadržavaju pravo da u svakom momentu mjere temperaturu učeniku, ukoliko učenik pokazuje vanjske manifestacije bolesti ili slabosti organizma. U slučaju da roditelji prijave školi da je porodica/učenik imala kontakt s inficiranom osobom, učenik se preventivno upućuje na pohađanje online nastave u trajanju od 15 dana", navedeno je.

Ukoliko dođe do potvrde infekcije koronavirusom kod učenika ili nastavnika odjeljenje preventivno odmah prelazi na online sistem nastave (u skladu s Metodologijom online nastave) u narednih 15 dana.

"U slučaju da rukovodstvo škole ima bilo kakve epidemiološke sumnje ili dileme prilikom realizacije neposrednog odgojno-obrazovnog procesa u vezi s infekcijom koronavirusom, dužni su da kontaktiraju nadležne Covid ambulante na području svoje općine i dobiju smjernice i savjete za rad. Podsjećamo roditelje, nastavnike i rukovodstva škola da će Ministarstvo svake dvije sedmice pažljivo analizirati stanje na terenu, na osnovu dostavljenih izvještaja te u saradnji s nadležnim organima i institucijama donositi nove mjere i smjernice koje će, eventualno, izmijeniti obime neposrednog odgojno-obrazovnog procesa u školama", zaključeno je na kraju preporuka.

Sva detaljna uputstva o realizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo možete pročitati na ovom linku.