BiH
145

Ustikolina: Prirodno i domaće na izložbi zdrave hrane

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Udruženje poljoprivrednika općine Foča u FBiH organiziralo je tradicionalnu 11. po redu izložbu poljoprivrednih proizvoda pod nazivom "Zdrava hrana – Ustikolina 2015".

Više od 50 izlagača iz nekoliko općina u ovom dijelu BiH ponudilo je na izložbi različite proizvode po kojima je ovaj kraj prepoznatljiv. Tako su se na štandovima našli domaći proizvodi od povrća i voća, domaći sokovi, pekmezi, razne vrste slatka i specijaliteti od povrća, med i proizvodi od meda, ali i različite rukotvorine i predmeti iz domaće radinosti.

Na izložbi su predstavljene i rukotvorine članica Udruženja žena iz Foče u FBiH, Foče u RS-u, Bratunca i Srebrenice u okviru projekta "Pro budućnost".

"Veoma smo zadovoljni interesovanjem poljoprivrednih proizvođača za ovu izložbu. I ovaj put broj učesnika i količina ponuđenih proizvoda pokazuju koliko je važna ova proizvodnja. Naravno, i ova manifestacija i sve što je na njoj predstavljeno upućuju na to da nadležne institucije i ministarstva podršku i podsticaj daju onima koji svojim radom i rezultatima to i zaslužuju“, kazao je Sulejman Dreca, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Foča u FBiH.

Manifestacija je prilika da poljoprivredni proizvođači dogovore i plasman svojih proizvoda te su mnogi od njih već osigurali tržište za svoje proizvode. Nije bilo teško jer je izložba u Ustikolini prepoznatljiva po "okusu domaćeg".