Privreda
106

Na sajmu organske proizvodnje najtraženiji med i preparati za jačanje imuniteta

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je nastavljen 9. sajam organske proizvodnje koji je jučer svečano otvoren u Visokom.

Trideset izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine u sklopu događaja "Dani organske proizvodnje" obići će još Travnik i Bugojno i građanima predstaviti prirodne proizvode.

Kao i svake godine, najviše interesovanja posjetilaca sajma privlače štandovi u vlasništvu pčelara. Jedan od njih je 28-godišnji diplomirani ekonomista Ermin Delić iz Zenice iz firme "Zlatne kapi" koja ima certifikat za organsku proizvodnju.

"Pčelarstvom se bavim već deset godina, a otac je u ovome još i prije rata. Na ovim sajmovima učestvujem od svog početka rada i nudimo četiri vrste meda te preparate sa cimetom, ćurokotom, koprivom i drugim preparatima. Najviše interesovanja kod naših ljudi privlači livadski med te preparati za jačanje imuniteta", izjavio je Delić.

On je još dodao da je pčelarstvo perspektivno zanimanje te da se od njega može fino zaraditi i živjeti.

Predsjednik Saveza udruženja organske proizvodnje FBiH Sead Herceg je kazao da vladajuće strukture trebaju prepoznati kvalitet organske proizvodnje te učiniti sve da naši proizvodi idu van Bosne i Hercegovine.

Sajam se održava u sklopu Regionalnog sajma poljoprivrede i ekoturizma "Zlatna jesen", a u organizaciji Saveza udruženja organske proizvodnje FBiH i SBK. Na kraju sajma izlagačima će biti dodijeljena priznanja i nagrade kao i "Zlatna korpa organskih proizvoda".