Privreda
169

Izložba stočarstva u Stjepan Polju: Prilika za izvoz mlijeka i mesa se mora iskoristiti

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Šesta po redu izložba stočarstva na kojoj je oko 50 izlagača predstavilo grla goveda, konja, ovaca, te autohtone bosanske poljoprivredne proizvode, kako iz FBiH, tako i iz RS-a održana je jučer u Stjepan Polju, naselju koje graniči općine Gračanica i Doboj Istok, a organizator ove jedinstvene manifestacije na području FBiH je Zemljoradnička zadruga "Gračanka".

Izložbi stočarstva pored poljoprivrednih proizvođača su prisustvovali predstavnici svih razina vlasti, naučnih i stručnih obrazovnih institucija BiH.

"Velika je disperzija aktivnosti na različitim nivoima vlasti u BiH, kada je u pitanju podrška razvoju poljoprivrede", kazao je za Klix.ba Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji se obratio poljoprivrednim proizvođačima i gostima, kojih je bilo preko 1000.

Mehmedović je istakao da treba obezbjediti uslove kako bi se poljoprivredni proizvodi mogli plasirati izvan BiH, te je dodao da Vijeće ministara ulaže značajne napore na tom polju što je vidljivo kroz dozvole za izvoz mlijeka, meda, ribe itd.

"Ova izložba je jedan pozitivan poticaj razvoju stočarstva i poljoprivrede ovog kraja", ocijenio je Mehmedović.

"Cilj današnje manifestacije je da se pokažu dostignuća, okupe sve činioci poljoprivrednog na jedno mjesto, kako bi se poboljšala saradnja, te pospiješio razvoj poljoprivrednog sektora", izjavio je Rasim Husić, direktor ZZ "Gračanka".

"Dozvola za izvoz mlijeka i odluka za izvoz mesa u Tursku nas obavezuje, a ako se svi ne potrudimo nećemo iskoristiti tu priliku", kazao je Husić.

Ocijenio je da je glavni problem uzgoja stoke za izvoz mesa hronični deficit priplodnog materijala tovne junadi, o čemu kako tvrdi, treba da misle resorna ministarstva. Doodaje da je skup vozni materijal, a bez toga se neće moći iskoristiti prilika koja je ukazana BiH.

Husić smatra da predstavnici vlasti ne razumiju potrebe poljoprivrednih proizvođača, te da država ne poštuje ni Zakone koje donese iz oblasti poljoprivrede. Tvrdi da je sistem novčane podrške narušen i da je nedovoljna podrška kapitalnim ulaganjima i ruralnom razvoju.

"Meni je danas obećao resorni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK da će biti prisutan na izložbi stočarstva, koja je za ovaj kraj važna, da bi mi javio porukom s isprikom da zbog važnog sastanka u Vladi neće stići, jamčim da on danas nije imao prečeg posla od ovog okupljanja poljoprivrednika, ali nadležni to ne razumiju", rekao je Husić

Porodica Babić iz Klokotnice ( Doboj Istok) živi od poljoprivrede, bavi se uzgojom stočarstva već deset godina.

U razgovoru za Klix.ba Mustafa Babić ističe da se sa suprugom i bratom brine o 20 krava i 14 junica, te da njih troje obavljaju sve potrebne poslove za proizvodnju mlijeka i tvrdi da dobro žive od poljoprivrede. Dodaje da dnevno proizvede 320 litara mlijeka, a godišnje i do 110.000 mlijeka

Na izložbi su učešće uzeli poljoprivrednici, zadruge, privredna društva, prometnici repromaterijala, te institucije iz oblasti poljoprivrede sa područja TK i BiH, a organizovana je s ciljem afirmacije poljoprivredne proizvodnje, te kako bi se stvorio povoljan i perspektivan ambijent za razvoj poljoprivrede, kao i stvaranje održivih poljoprivrednih gospodarstava.

Nagrađena su i najkvalitetnija grla stoke, koje je ocjenjivala ekspertna komisija, kao i najuspješniji proizvođači kornišona u protekloj godini.