BiH
0

Ustavni sud RS-a u roku od 30 dana odlučuje o vetu Bošnjaka na odluku o referendumu u RS-u

FENA
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s Odlukom o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenom odlukom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura saglasno Ustavu RS i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana, potvrđeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koju je skupštinska većina u RS-u usvojila 15. jula.

U toj odluci stoji da će referendum biti održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 suzdržalo od glasanja, a bošnjački poslanici su uz znak protivljenja napustili skupštinsku salu prije glasanja.