BiH
0

Salkić: Nismo iznenađeni odlukom, jer Ustavni sud RS-a radi po nezakonitom poslovniku

FENA
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić izjavio je danas da nije iznenađen odlukom Ustavnog suda RS-a koji je danas potvrdio skupštinsku odluku o referendumu u RS-u o pravosuđu u BiH, jer nadležno vijeće tog suda radi po nezakonitom poslovniku.

"Ustavni sud RS-a je odlučio onako kako se od njega tražilo i što su se dogovorili njihovi politički mentori. Mi se nismo nadali ničemu drugom od tog suda. S obzirom na to da taj sud u proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa radi po Poslovniku koji je suprotan zakonu o Ustavnom sudu RS-a i ustavu tog bh.entiteta", rekao je Salkić.

Stoga, dodao je, i ova odluka nije iznenađujuća.

Nakon što se upoznaju o obrazloženju odluke Vijeća Ustavnog suda RS-a, najavio je da će bošnjački predstavnici vlasti razmotriti dalju reakciju, koja će sigurno uslijediti.

Ustavni sud RS-a odbacio je danas veto Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma u tom bh.entitetu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

To znači da odluka o referendumu u RS-u o radu bh. pravosudnih institucija može stupiti na snagu.

Nakon sjednice Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a rečeno je da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju republičkog referenduma.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje je skupštinska većina u RS-u usvojila 15. jula.

U odluci se navodi da će referendum u RS-u biti održan u prvoj sedmici po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 uzdržalo od glasanja, a bošnjački poslanici izrazili su nezadovoljstvo njenim predlaganjem napuštanjem skupštinskog zasjedanja.

Na osnovu Dodikovog prijedloga, referendumsko pitanje o kojem će se izjašnjavati građani glasi: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.