BiH
0

Bratić: Ustavnom sudu BiH apelacija protiv odluke o referendumu u RS-u

FENA
Senad Bratić
Senad Bratić
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić potvrdio je danas da će ovlašteni bošnjački predstavnici vlasti podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom bi se osporila odluka o referendumu u RS-u o bh. pravosuđu.

Nakon današnje sjednice Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a rečeno je da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Bratić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da su argumenti Kluba Bošnjaka govorili suprotno od odluke Vijeća Ustavnog suda RS-a.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske podnio je Vijeću Ustavnog suda RS-a zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s osporenom odlukom o raspisivanju referenduma.

Odlučujući o tom zahtjevu, a polazeći od odredaba Ustava Republike Srpske, odredaba Odluke o raspisivanju republičkog referenduma te uzimajući u obzir navode Kluba delegata bošnjačkog naroda, Vijeće je ocijenilo da osporenom odlukom nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa tako ni bošnjačkog.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koju je skupštinska većina u RS-u usvojila 15. jula.

U odluci se navodi da će referendum u RS-u biti održan u prvoj sedmici po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 uzdržalo od glasanja, a bošnjački poslanici izrazili su nezadovoljstvo njenim predlaganjem napuštanjem skupštinskog zasjedanja.