{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud RS-a raspravlja o bošnjačkom zahtjevu

F
31.1.2011. u 06:31
0
1
Ustavni sud RS-a raspravlja o bošnjačkom zahtjevu
0
Ustavni sud RS-a raspravlja o bošnjačkom zahtjevu
Mirsad Đapo
Na sjednici Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, zakaznoj za ponedjeljak u Banjoj Luci raspravljat će se o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za prisustvovanje javnoj raspravi u predmetu za utvrđivanje postojanja vitalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda prilikom izbora predsjednika Vlade RS-a Aleksandra Džombića i, eventualno, o meritumu tog zahtjeva.
Istog dana Ustavni sud RS-a održat će i redovnu sjednicu na kojoj će biti odlučivano o više prijedloga i inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti zakona i ustavnosti i zakonitosti drugih propisa i općih pravnih akata.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda zatražio je da u ponedjeljak prisustvuje sjednici Vijeća za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a, a tom sudu podnijet će i zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora rukovodstva Vijeća naroda RS-a.

Mirsad Đapo, delegat bošnjačkog kluba, potvrdio je da su uputili zvaničan zahtjev da prisustvuju raspravi kao predlagači zahtjeva za zaštitu vitalnog interesa.

“Očekujemo da će Ustavni sud to prihvatiti i da ćemo imati priliku da usmeno obrazložimo naš zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora premijera RS-a”, pojasnio je Đapo.

Klub Bošnjaka će, potvrdio je, osim inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti konstituiranja Vijeća naroda RS-a, pokrenuti i inicijativu za ocjenu Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: