Sporna ostavka prihvaćena 22. juna
0

Ustavni sud FBiH danas odlučuje o slučaju Desnica Radivojević?

SRNA
Desnica Radivojević
Desnica Radivojević
Ustavni sud Federacije BiH trebalo bi danas da donese konačnu odluku o slučaju bianco ostavke zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića.

Ustavni sud FBiH održao je 30. augusta sjednicu o vijećanju i glasanju o sporu u vezi sa ostavkom federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera FBiH Desnice Radivojevića i najavio za danas sjednicu suda o vijećanju i glasanju.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić zatražio je od Ustavnog suda FBiH da utvrdi da li je Budimirova odluka o prihvatanju ostavke Radivojevića ustavna i zakonita.

Spornu ostavku predsjednik FBiH Živko Budimir prihvatio je 22. juna.

Predsjednik FBiH 29. augusta odustao je od zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluke premijera FBiH Nermina Nikšića da ne poštuje njegovu odluku o prihvatanju ostavke ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića.

Nikšić je odlučio da zatraži i zvanično mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa kovertiranim ostavkama u političkoj praksi u BiH.

Nikšić je izložio slučaj "Radivojević", te je, ne želeći ulaziti u ishod odluke Ustavnog suda FBiH, iskazao namjeru da od Venecijanske komisije dobije mišljenje da li je ovakva praksa pojedinih političkih stranaka u FBiH suprotna opštim načelima vladavine prava, posebno načelima pravne sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i zabrani diskriminacije.