"Pobjeda pravne države"
6

Radivojević: Očekujem da Budimir preispita svoju odluku

FENA
Desnica Radivojević
Desnica Radivojević
Smijenjeni federalni ministar prostornog uređenja i zamjenik premijera Desnica Radivojević kazao je da misli da je današnja odluka Ustavnog suda FBiH pobjeda pravne države.

Dodao je da očekuje da predsjednik Federacije BiH preispita svoju odluku i „da povuče svoju odluku u pozitivnom smislu, jer je bio korektan i prilikom rasprave“.

"Vjerujem da će on postupiti onako kako je preporuka i odluke da on preispita svoju odluku, a u tački dva mu je rečeno, u odluci, da stranačke ostavke ne mogu proizvoditi nikakva pravna niti valjana dejstva", kazao je Radivojević.

Odlučujući o zahtjevima za rješavanje spora između predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i federalnog premijera Nermina Nikšića u vezi s navodnom ostavkom federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Desnice Radivojevića, Ustavni sud FBiH utvrdio je da je predsjednik FBiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja nadležan da donese odluku o podnesenoj ostavci ministra u Vladi FBiH, bez prethodnog prijedloga premijera Federacije BiH.

Istovremeno, Sud je utvrdio da pismeno označeno kao "ostavka" dato političkoj stranci ne može proizvoditi pravno djejstvo u organima vlasti u FBiH.

U skladu s prethodno izrečenim stavom, Ustavni sud FBiH ostavlja mogućnost ministru Radivojeviću, koji smatra da je povrijeđeno pravo osporenom odlukom (Odlukom o prihvatanju njegove navodne ostavke), da podnese zahtjev za rješavanje spora pred ovim sudom, kao i mogućnost predsjedniku FBiH da u okviru svojih ovlaštenja preispita Odluku o prihvatanju ostavke ministra i zamjenika federalnog premijera Desnice Radivojevića.

Ustavni sud FBiH, nadalje, obustavlja postupak po zahtjevu predsjednika FBiH za rješavanje spora s federalnim premijerom iz razloga što je taj zahtjev povučen na javnoj raspravi 29. augusta.