{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radivojević: Očekujem da Budimir preispita svoju odluku

F
9.10.2012. u 15:49
6
16
Radivojević: Očekujem da Budimir preispita svoju odluku
6
Radivojević: Očekujem da Budimir preispita svoju odluku
Desnica Radivojević
Smijenjeni federalni ministar prostornog uređenja i zamjenik premijera Desnica Radivojević kazao je da misli da je današnja odluka Ustavnog suda FBiH pobjeda pravne države.
Dodao je da očekuje da predsjednik Federacije BiH preispita svoju odluku i „da povuče svoju odluku u pozitivnom smislu, jer je bio korektan i prilikom rasprave“.

"Vjerujem da će on postupiti onako kako je preporuka i odluke da on preispita svoju odluku, a u tački dva mu je rečeno, u odluci, da stranačke ostavke ne mogu proizvoditi nikakva pravna niti valjana dejstva", kazao je Radivojević.

Odlučujući o zahtjevima za rješavanje spora između predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i federalnog premijera Nermina Nikšića u vezi s navodnom ostavkom federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Desnice Radivojevića, Ustavni sud FBiH utvrdio je da je predsjednik FBiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja nadležan da donese odluku o podnesenoj ostavci ministra u Vladi FBiH, bez prethodnog prijedloga premijera Federacije BiH.

Istovremeno, Sud je utvrdio da pismeno označeno kao "ostavka" dato političkoj stranci ne može proizvoditi pravno djejstvo u organima vlasti u FBiH.

U skladu s prethodno izrečenim stavom, Ustavni sud FBiH ostavlja mogućnost ministru Radivojeviću, koji smatra da je povrijeđeno pravo osporenom odlukom (Odlukom o prihvatanju njegove navodne ostavke), da podnese zahtjev za rješavanje spora pred ovim sudom, kao i mogućnost predsjedniku FBiH da u okviru svojih ovlaštenja preispita Odluku o prihvatanju ostavke ministra i zamjenika federalnog premijera Desnice Radivojevića.

Ustavni sud FBiH, nadalje, obustavlja postupak po zahtjevu predsjednika FBiH za rješavanje spora s federalnim premijerom iz razloga što je taj zahtjev povučen na javnoj raspravi 29. augusta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: