"Postignuta načelna saglasnost"
0

Ustavni sud FBiH i danas bez odluke o Nikšićevom zahtjevu

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine na današnjem zasjedanju nije donio odluku u predmetu koji se vodi po zahtjevu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića za rješavanje spora s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom a u vezi s donošenjem odluke predsjednika FBiH o prihvatanju ostavke federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera FBiH Desnice Radivojevića.

"Ustavni sud Federacije ističe da je o svim bitnim pitanjima postignuta načelna saglasnost, da će sjednica o vijećanju i glasanju biti nastavljena i da će nakon donesene odluke biti obaviještena javnost. Ističemo da će Ustavni sud Federacije kako u ovom tako i u svim drugim postupcima rukovoditi se isključivo profesionalnim standardima zasnovanim na Ustavu FBiH, pri tome ne podliježući pritiscima bez obzira sa čije strane dolazili", saopćeno je nakon današnjeg zasjedanja Ustavnog suda FBiH.

Novinarima je rečeno da nikakvog daljnjeg komentara u vezi s današnjom sjednicom neće biti iz ove sudske institucije.

Današnja sjednica Ustavnog suda FBiH je bila nastavak zasjedanja o vijećanju i glasanju u navedenom predmetu nakon što su 30. augusta razmotreni i analizirani svi dokazi, kao i izjave stranaka i drugih osoba pozvanih na javnu raspravu, održanu dan ranije, 29. augusta.

Podsjetimo da su, budući da se radilo o istoj pravnoj stvari dva zahtijeva (Nikšića i Budimira) razmatrana "u paketu", a javna rasprava održana je 29. augusta samo o zahtjevu premijera FBiH, s obzirom na to da je predsjednik FBiH odustao od vlastitog zahtjeva, nakon rješavanja preliminarnog pitanja, odnosno donošenja rješenja po kojem se njegova odluka poštuje do donošenja presude Ustavnog suda.

Budimir je u podnesku od kojeg je odustao naveo da je u sporu s premijerom radi različitog tumačenja odluke o Radivojevićevoj ostavci, te održavanja i donošenja odluka na 55. sjednici Vlade FBiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić u zahtjevu podnesenom Sudu navodi da je odluka o Radivojevićevoj smjeni donesena suprotno odredbama Ustava FBiH, te da predsjednik FBiH prijedlog za smjenu nije prethodno dostavio premijeru FBiH, uz napomenu kako Ustav FBiH ne poznaje institut ostavke.

Nadalje, navodi da je osporena odluka potpisana faksimilom, iako u BiH još ne postoji zakonski osnov za elektronsko potpisivanje, kao i da navodna Radivojevićeva ostavka ne postoji kao lični čin, odnosno da je ta ostavka podnesena političkoj stranci, te da se, stoga, radi o političkom, a ne pravnom odnosu.

Nikšić, istovremeno, smatra da odluke s 55. sjednice Vlade nisu sporne, navodeći da je Vlada imala neupitan kvorum za njihovo donošenje.