Guadrian o našoj zemlji
0

"Ustav BiH treba što prije mijenjati"

SRNA
Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Ustav BiH treba promijeniti prije predstojećih izbora, piše danas britanski list Guardian, komentarišući presudu međunarodnog suda u Strazburu o slučaju ambasadora BiH u Švicarskoj Jakoba Fincija.

Finci je, podsjeća Guardian, Jevrej koji je tužio svoju državu BiH Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zato što on, prema važećem Ustavu, ne može da se kandiduje za člana Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, niti za člana Predsjedništva.

Sud u Strasbourgu presudio je krajem prošle godine da u "savremenom demokratskom društvu nisu opravdana bilo kakva ograničenja uvedena na osnovu pripadnosti bilo kojoj etničkoj grupi".

Ovakva presuda, piše autor teksta, praktično znači da bi Ustav BiH trebalo da se mijenja prije isteka roka za kandidovanje krajem mjeseca.

Finci, navodi se u Guardianu, ne može da se kandiduje iz jednog jedinog razloga, a to je zato što je Jevrej. List podjeća da je ovaj čovjek "tokom opsade Sarajeva pomogao da grad napusti oko tri hiljade ljudi". 

Mjesta u Domu naroda rezervisana su za jednak broj Bošnjaka, Hrvata i Srba, tako da je to pravo drugima, kao što su Jevreji i Romi, praktično uskraćeno, piše britanski list.

Sam Finci kaže za Guardian da je pitao Richarda Holbrookea prije i poslije Dejtona zašto on ne može da se kandiduje za poslanika.

Tadašnji specijalni američki izaslanik odgovorio mu je da to "nije lično upereno protiv njega“ i da se "radi o prvoj stvari oko koje su se tri strane dogovorile, a to je da dijele vlast", piše u Guardianu autor članka Mark Lattimer, direktor Međunarodne grupe za manjinska prava.