{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nema prekrajanja Dejtona zbog Strasbourga"

S
19.5.2010. u 10:51
0
83
"Nema prekrajanja Dejtona zbog Strasbourga"
0
"Nema prekrajanja Dejtona zbog Strasbourga"
Nebojša Radmanović
Republika Srpska je spremna da otkloni diskriminišuće odredbe i provede odluku Suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić- Finci", ali nikada neće dozvoliti Sarajevu da prekroji Dejtonski ustav, izjavio je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.
Radmanović je za "Večernje novosti" ocijenio je da je cilj sarajevskog političkog establišmenta da primjenom ove sudske odluke razgradi "Dejton", što bi bio prvi korak za ukidanje RS-a i stvaranje unitarne BiH, a na što RS nikada neće pristati.

Član Predsjedništva BiH istakao je da će oktobarski izbori u BiH biti provedeni u skladu sa sadašnjim Ustavom i zakonom, te da niko ne može da poništi rezultate tih izbora.

I predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović saglasan je sa Radmanovićem da sarajevski političari zapravo žele da iskoriste ovo pitanje za sprovođenje korjenite reforme Ustava na štetu Dejtonskog sporazuma.

Kuzmanović je za "Večernje novosti" naglasio da promjene Ustava ne mogu prelaziti okvire onoga što proizilazi iz merituma te odluke, a što znači da pripadnicima nacionalnih manjina treba, osim aktivnog biračkog prava kojeg već imaju, omogućiti i pasivno biračko pravo, odnosno omogućiti im da se kandiduju za članove Predsjedništva i Dom naroda BiH.

"Nažalost, optimalnu promjenu Ustava opstruisali su bošnjački političari čiji su zahtjevi maksimalistički, tražeći radikalne promjene Ustava, koje su apsolutno nepotrebne u kontekstu odluke Evropskog suda za ljudska prava", smatra Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, takvi zahtjevi Sarajeva su za predstavnike RS-a neprihvatljivi, jer bi njihovo usvajanje značilo narušavanje konstitutivnosti naroda, temeljnu promjenu ustavnih rješenja propisanih Dejtonskim sporazumom i vodilo bi ka unitarizaciji i centralizaciji BiH.

Finci je i ambasador BiH u Švicarskoj, a nije uobičajena praksa da diplomata tuži svoju zemlju, pa makar i zbog diskriminacije, komentariše list.

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu je u decembru prošle godine presudio da Ustav BiH u odredbama o izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH krši princip ravnopravnosti ustanovljen Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, jer omogućava kandidovanje samo predstavnika konstitutivnih naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: