{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Umjesto Srbin neka stoji broj jedan"

S
20.3.2010. u 15:08
0
49
"Umjesto Srbin neka stoji broj jedan"
0
"Umjesto Srbin neka stoji broj jedan"
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS pristaje da ispuni odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", jer je to, kako je naglasio, neophodno za nastavak puta u Evropu.
"Neki u BiH žele da zbog te odluke Suda naprave dramatične promjene Ustava BiH što, naravno, ne može da se desi i zato gubimo vrijeme", rekao je Dodik i podsjetio da RS prihvata da umjesto odrednice o nacionalnoj pripadnosti člana Predsjedništva BiH bude broj, odnosno da umjesto da stoji "Srbin", stoji "jedan".

Dodik je naglasio da je to sve što RS može da uradi, a da li će to prihvatiti i ostali u BiH, to je, kako je rekao, njihov problem.

Komentarišući upozorenje Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da bi BiH mogla da pretrpi ozbiljne posljedice ukoliko prije izbora ne izmijeni Ustav i Izborni zakon u dijelu izbora članova Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je poručio da svi oni u Savjetu Evrope koji toliko brinu o BiH i njenom statusu mogu to da završe za "dva dana", a što se tiče RS postoji jasan stav.

"Oni koji stalno brinu o BiH, neka brinu i o tome hoće li BiH biti u Savjetu Evrope. Što se nas tiče, mi ćemo ispuniti odluku Suda iz Strazbura", poručio je Dodik.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda.

Presuda je donesena po tužbi Fincija i Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije u izbornom procesu i nemogućnosti da se građani BiH koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivnih naroda kandiduju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: