'Ignorisanje presude suda u Strasbourgu zaustavlja put BiH ka EU'

S
SRNA
12.1.2010. u 09:18
0
12
'Ignorisanje presude suda u Strasbourgu zaustavlja put BiH ka EU'
0
'Ignorisanje presude suda u Strasbourgu zaustavlja put BiH ka EU' Sud u Strasbourgu
Neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu o pravu izbornog kandidovanja manjina u BiH značilo bi u krajnjoj instanci brisanje BiH iz članstva Vijeća Evrope i zaustavljanje puta ka EU, smatra agentica Vijeća ministara BiH pred tim sudom Monika Mijić.
"Vijeće Evrope kao krajnju mjeru može donijeti odluku da zemlji zabrani pravo glasa u njegovim tijelima, a ako ni to ne da rezultat, onda se zemlja briše iz članstva Vijeća Evrope", rekla je Mijićeva "Nezavisnim novinama".

Mijićeva je pojasnila da postoje mehanizmi po kojima Vijeće Evrope, u čijem sastavu sud i djeluje, procjenjuje da li neka zemlja provodi presude suda.

U slučajevima kada se radi o nalozima za promjenu zakona i ustava, Vijeće Evrope daje duži rok za provođenje presude, što bi mogao biti slučaj i sa BiH.

"Mislim da će oni imati razumijevanje jer se radi o potrebi izmjene Ustava, ali možda se svi iznenadimo i BiH izvrši presudu u vrlo kratkom roku, jer znamo da postoji konsenzus oko toga da treba izmijeniti tu odredbu Ustava", rekla je Mijićeva.

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu 22. decembra presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija koji su se žalili jer im Ustav BiH, kao pripadnicima nacionalnih manjina, zabranjuje kandidaturu za člana Predsjedništva BiH ili delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Evropski sud presudio je da je ova ustavna odredba diskriminatorska i naredio izmjenu Ustava BiH.


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: