{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je obavezna ispoštovati odluku Suda za ljudska prava"

F
22.1.2010. u 15:36
0
2
"BiH je obavezna ispoštovati odluku Suda za ljudska prava"
0
"BiH je obavezna ispoštovati odluku Suda za ljudska prava"
Dimitris Kourkoulas
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas ponovio je danas da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi s kandidiranjem građana iz reda ostalih na izborima u BiH (predmet Finci/Sejdić ) mora provesti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Poštivanje ljudskih prava je izuzetno bitno i u tom kontekstu odluka Evropskog suda je nešto što se mora primijeniti", kazao je Kourkoulas komentirajući novinarski upit u vezi s medijskim najavama da bi nepoštivanje spomenute sudske odluke moglo dovesti do suspenzije primjene Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU.

Ocijenio je, istovremeno, kako je prerano špekulirati o tome kakve bi implikacije imalo eventualno nepoštivanje spomenute sudske odluke.

"U svakom slučaju, BiH je obavezna ispoštovati odluku Evropskog suda i nevezano za ugovor i odnose s EU-om", potcrtao je Kourkoulas, podsjećajući da se nikada u historiji tog suda nije dogodilo da bilo koja zemlja ne ispoštuje odnosno ne provede njegovu odluku.

Presudom u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio je da se ustavnim ograničenjem u BiH, u vezi s pravom kandidiranja za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, krši princip ravnopravnosti uspostavljen Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: