{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Vlasti BiH moraju provesti odluku suda u Strasbourgu

F
FENA
26.1.2010. u 13:03
0
3
Vlasti BiH moraju provesti odluku suda u Strasbourgu
0
Vlasti BiH moraju provesti odluku suda u Strasbourgu
Foto: AFP/File
OSCE misija u BiH danas je još jednom upozorila organe vlasti u BiH na nužnost provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Finci i Sejdić".
"Misija se nada da će organi vlasti BiH u potpunosti poštivati odluku Suda koja predstavlja prekretnicu. Također, nadamo se da će ova odluka dati zamah sadržajnoj debati o ustavnim promjenama", kazala je Feni glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić.

Prema upozorenjima iz EU i Vijeća Evrope, BiH je dužna ispoštovati ovu presudu Suda u Strasbourgu, ukoliko ne želi da se suoči s ozbiljnim posljedicama. Jedna od mogućih opcija u slučaju neprovođenja odluke je suspenzija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Također, prema nezvaničnim najavama, u slučaju ignoriranja ove presude, ali i daljne blokade reformi, moglo bi doći do preispitivanja legitimnosti bh. delegata u Vijeću Evrope, te odgađanja odluke o liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

Evropski sud za ljudska prava je u presudi donesenoj 22. decembra 2009. utvrdio da se ustavnim ograničenjem u BiH, u vezi s pravom kandidiranja za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, krši princip ravnopravnosti uspostavljen u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: