Raspravljala Skupština
88

Ustanove u Tuzli se guše u milionskim dugovanjima, prednjači UKC Tuzla sa 43 miliona KM

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Najznačajnije javne ustanove, agencije i preduzeća tuzlanske regije na teretu imaju dugovanja od 66 miliona konvertibilnih maraka, o čemu su danas raspravljali zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Do septembra prošle godine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli dugovanja prema dobavljačima iznosila su 43,1 miliona konvertibilnih maraka. U izlaganju finansijskog stanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi resorna ministrica Dajana Čolić kazala je da je Federalna vlada u cilju smanjenja dugovanja izdvojila deset miliona maraka za 2020. godinu.

U Općoj bolnici u Gračanici stanje također nije pozitivno, a prema riječima resorne ministrice, dugovanja ove zdravstvene ustanove do 30. novembra prošle godine zabilježena su u iznosu od 880.990 maraka. Od toga je 480.000 kreditnih sredstava koja do datuma obrade poslovanja nisu izmirena.

Teško stanje bilježi se i u Univerzitetu u Tuzli gdje su obaveze u iznosu od 13,5 miliona KM. Ministrica obrazovanja TK Fahreta Brašnjić kazala je u svom izlaganju, da su ova dugovanja naznačena u nalazu federalnog revizora i ona se odnose na Poreznu upravu FBiH.

S druge strane, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović kazao je da problem neadekvatnog zapošljavanja u ovoj visokoškolskoj ustanovi također izuzetno izražen, posebno misleći na angažman vanjskih saradnika, ali i, prema njegovom mišljenju, bespotrebnog zapošljavanja nižih kadrova. Također, naveo je i neophodnost promjene nastavne politike, odnosno izmjene studijskoh programa koji moraju pratiti potrebe tržišta rada.

"Dobro posluju kako su organizovani" Obaveze od 6,2 miliona maraka guše i Javno preduzeće Šume TK. Kako je pojasnio kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mustafa Šakić, od toga je naveći dio dugovanja, od 2,4 miliona maraka prema Poreznoj upravi FBiH. On je upozorio i da se ovo javno preduzeće nalazi u predstečajnom stanju, a ukupni kapital s kojim raspolažu iznosi 2,7 miliona KM.

Iako je u prošloj godini poslovao pozitivno, izuzetno teško stanje zabilježeno je u Rudniku soli u Tuzli. Ministar privrede Asmir Hasić naveo je da dugovanja rudnika prema Poreznoj upravi FBiH iznose 315.837 KM, dok je 1.204.000 maraka naznačeno prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Ministar Hasić je naveo da je u Rudniku soli zaposleno 85 administrativnih radnika, a od nekih od njih su zabilježene neprevilosti u radu. S druge strane, u radnom odnosu u proizvodnji nalazi se svega 45 osoba. Ministar je istakao i da su određene nepravilnosti utvrđene u obračunima poreza na dobit zbog čega je rudnik ostvario nepotrebne gubitke novca.

"Rudnik dobro posluje u odnosu na to kako je organizovan", istakao je Hasić te ukazao na nelogičnost da je u rudniku u radnom odnosi devet pravnika, a da je ovo javno preduzeće angažovalo dvije advokatske kancelarije.

Određeni propusti na sjednici Današnja tematska sjednica Skupštine TK održana je na inicijativu Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) iz koje su istaknuli da je njihova namjera bila uzvrđivanje tačnog gubitka u svim javnim preduzećima i ustanovama u ovom kantonu.

"Željeli smo staviti akcent na odgovornost jer se javna preduzeća i ustanove nalaze u katastrofalnom stanju. Svjedoci smo višemilionskih gubitaka, a morali smo jednom podvući crtu kako bismo decidno znali gdje se nalazimo i da Vlada TK jasno kaže koje su sljedeće mjere za sanaciju svih tih problema", kazao je predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić.

S druge strane, iz Pokreta demokratske akcije (PDA) smatraju da su postojali određeni propusti u samom sazivanju današnje tematske sjednice Kantonalne skupštine. S tim u vezi, kazali su da su završni računi koji govore o finansijskom poslovanju za prethodnu godinu u završnoj fazi, zbog čega je ovu sjednicu trebalo sazvati u mjesecu maju. Također, naveli su i to da u materijalima nema usporednih pokazatelja sa prethodnim godinama, a kako bi se decindo utvrdilo, kako, kada i na koji način je djelovao.

"Očigledno je da današnja sjednica nije pripremljena kako treba kada se govori o Vladi TK, a na osnovu zaključka Kolegija Skupštine TK. Mi u materijalima nismo dobili nijedan završni račun uz usporedne podatke, a predstavnici vlade su iznijeli presjek stanja u 2019. referirajući se na gubitke u UKC-u Tuzla, Šumama TK, Univerziteta u Tuzli, uz komentarisanje stanja u Zavodu zdravstvenog stanja", kazao je predsjednik Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK Senad Alić.

Hadžić: Politizacija i obračun Sličnog stava su i u Socijaldemokratskoj partiji (SDP), a kako su kazali, analiza rada svih javnih ustanova i preduzeća u TK na samo jednoj sjednici ne može dati očekivani rezultat.

"S druge strane, ovdje imate situaciju da su isključena dioničarska društva s većinskim državnim kapitalom, poput GIKIL-a, koji zapošljava hiljadu osoba. Moj utisak je da je ovo čista politizacija u kojoj se želi nastaviti nekakav obračun sa kadrovima neke prethodne vlade, bez neke želje i intencije trenutne većine da se bilo šta promijeni, niti da se napravi nekakav iskorak u smislu poboljšanja stanja unutar tih javnih institucija, ustanova i preduzeća o kojima raspravljamo", kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović u svom izlaganju danas je podsjetio na akumulirani deficit od 31. decembra 2018. godine koji je nova vlada zatekla, kao i na namjenska sredstva koja su bila preusmjerena na neke druge svrhe, poput obaveza na kredit MMF-a.

"U proteklom periodu akumulirani deficit je bio nešto više od 25 miliona KM, a od toga red od 12,5 miliona maraka namjenskih sredstava su pozajmljena za održavanje tekuće likvidnosti. Naša treća obaveza je kredit MMF-a koji je u iznosu od skoro 25 miliona KM, zbog dospjelih, a neplaćenih obaveza. Zbog toga se zahvaljujem državnim službenicima i namještenicima jer u našem kantonu nisu utuživali i nisu tražili svoja prava koja su objektivno mogli, ali bi svakako sjekli granu na kojoj sjede", naveo je Tulumović.