{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro počinje sanacija trgova na Alipašinom Polju i Dobrinji

13.7.2015. u 16:33
8
5
Uskoro počinje sanacija trgova na Alipašinom Polju i Dobrinji
8
Uskoro počinje sanacija trgova na Alipašinom Polju i Dobrinji
Nakon što je prošle sedmice potpisan ugovor za investiciono održavanje i asfaltiranje ulica u novogradskim naseljima u vrijednosti od oko 700.000 konvertibilnih maraka, danas je u Općini Novi Grad Sarajevo potpisan ugovor za redovno održavanje i sanaciju lokalnih i nekategorisanih cesta i trgova na području ove lokalne zajednice.
Vrijednost tih radova koji se finansiraju sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad iznosi 458. 000 konvertibilnih maraka.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Sunija Jahić, direktor građevinske firme Bosman.

"Kada je u pitanju redovno održavanje cesta, veći dio sredstava će biti usmjeren u sanaciju trgova. To se prije svega odnosi na sanaciju centralnog trga u C fazi Alipašinog Polja, a prije dvije godine saniran je trg u B fazi Alipašinog Polja. Također, bit će saniran i Trg zlatnih ljiljana na Dobrinji, kao i trgovi na Saraj-Polju i drugi trgovi, gdje problem predstavljaju polomljene ploče, a radit će se i djelomična sanacija ulica koje nisu obuhvaćene programom investicionog održavanja", pojasnio je načelnik Efendić.

Dodao je da će akcenat biti na sanaciji trgova, s tim da će na pojedinim biti sanirane polomljene ploče, dok će se na nekim trgovima raditi asfaltiranje jednog dijela, koji će ivičnjacima bit odvojen od pločnika.

Alarmantna je situacija kada su u pitanju popucale ploče na trgovima, zbog toga što se trgovi koji su prvobitno bili planirani da budu pješačke zone, koriste za saobraćanje vozila, iako nisu predviđene za saobraćaj. Ovo je značajan posao za općinu i njene stanovnike, a osim toga pokrenuta je procedura izrade elaborata o saobraćaju u mirovanju u naseljima Dobrinja, Alipašino Polje i Saraj-Polje, kojim bi se trebao definisati konačan broj parking mjesta koja bi trebala da imaju ova naselja, zatim saobraćajnice koje će koristiti stanovnici tih naselja i pješačke zone.

Obzirom da su ta naselja projektovana mnogo ranije i za znatno manji broj vozila, evidentan je problem da je broj vozila veći od broja mjesta za parkiranje. Izradom ovog elaborata moći će se krenuti u konačno rješavanje problema unutrašnjeg saobraćaja i saobraćaja u mirovanju.

Prema riječima direktora firme Bosman, koja je i ranije bila angažirana za izvođenje radova na prostoru općine Novi Grad, ova firma će nastojati da posao uradi kvalitetno i u što kraćem vremenskom roku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: