BiH
19

Počela sanacija trgova u općini Novi Grad

Klix.ba
U općini Novi Grad Sarajevo počeli su radovi na sanaciji oštećenih trgova, pješačkih zona i djelomičnoj sanaciji lokalnih i nekategorisanih cesta planiranih programom redovnog održavanja.

Za ove radove iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad osigurano je 458.000 konvertibilnih maraka, a obzirom da je većina novogradskih trgova u jako lošem stanju, najveći dio sredstava utrošit će se u njihovu sanaciju.

Po prvi put od izgradnje trgova radi se temeljita rekonstrukcija, tako što će ploče na dijelovima koji su najviše oštećeni biti zamijenjene asfaltom, kako ponovo ne bi imali isti problem. Do sada je uvijek rađena samo zamjena oštećenih ploča, koje su nedugo nakon sanacije ponovo bivale oštećene.

Trenutno se radovi izvode na Trgu zlatnih ljiljana na Dobrinji, gdje je u toku uklanjanje polomljenih ploča, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju dijela trga, dok će preostali dio biti popločan kao i ranije. Asfaltiranjem dijela trga, koji je bio najviše oštećen, izgradit će se servisna saobraćajnica koju će koristiti dostavna vozila, tako da će ivičnjacima biti odvojena od pješačke zone.

U naredom periodu pristupit će se sanaciji centralnog trga u C fazi Alipašinog Polja, koji je u jako lošem stanju, a kako bi se trg zaštitio od oštećenja koja prouzrokuju vozila, dio trga također će biti asfaltiran, dok će se preostale popločane površine sanirati.

Također, planirana je i sanacija ošećenih ploča na Trgu solidarnosti na Alipašinom Polju, kao i pješačke zone u ulici Hasana Sućeske i dio Teheranskog trga u Saraj-Polju.

Do sada su pješaci, ali i dostavna vozila prelazili preko polomljenih ploča, što je predstavljalo veliki problem posebno za pješake. Njihovom sanacijom stanovnicima i privrednim subjektima omogućit će se bolji uslovi saobraćajne komunikacije.

Pored navedenog, u sklopu redovonog održavanja cesta na području općine Novi Grad radit će se i sanacija požarnih puteva u MZ "Alipašino Polje A-1 i A-2, kao i nekoliko ulica, koje nisu obuhvaćene programom investicionog održavanja cesta.