{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro optužnica za ubistvo Bošnjaka u Kozarcu 1992. godine

18.7.2014. u 08:49
17
Uskoro optužnica za ubistvo Bošnjaka u Kozarcu 1992. godine
17
Uskoro optužnica za ubistvo Bošnjaka u Kozarcu 1992. godine
Tabuti iz grobnice Tomašica u hali Šejkovača kod Sanskog Mosta
Pod nadzorom i u koordinaciji Tužiteljstva BiH, u proteklih 10 mjeseci vršen je proces ekshumacije i identifikacije žrtava iz masovne grobnice Tomašica, čiji posmrtni ostaci će biti dostojno ukopani 20. jula, saopćeno je danas iz Državnog tužiteljstva.
Istražitelj Tužiteljstva BiH, kao i tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine sa svojim suradnikom, od početka ekshumacije uključeni su i nadziru proces ekshumacije i identifikacije, a od septembra prošle godine, istražitelj Tužiteljstva BiH je na lokalitetu Tomašica i KIP Šejkovača proveo više od 130 radnih dana, po svim vremenskim uvjetima.

"U proteklih 10 mjeseci, ekshumirani su i identificirani kompletni posmrtni ostaci ukupno 256 žrtava, kao i nekompletni ostaci oko 30 žrtava, za koje su porodice pristale da se izvrši ukop. Ovaj broj nije konačan i u narednom periodu očekuje se identifikacija još žrtava", navedeno je.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, prije nekoliko dana počele su provjere na još jednoj lokaciji u blizini, koja je dobijena na temelju satelitskih snimaka, te se trenutno vrše provjere, u potrazi za još posmrtnih ostataka na tom području.

U masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 275 kompletnih i 120 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, što ovu masovnu grobnicu svrstava među nekoliko najvećih masovnih grobnica otkrivenih u BiH.

Radi se o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih u Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine. Tužiteljstvo BiH radi na više predmeta koji se odnose na ratne zločine na području Prijedora, a već naredne sedmice, očekuje se podizanje optužnice protiv tri osobe, za koje su prikupljeni dokazi da su odgovorne za ubistvo devet žrtava bošnjačke nacionalnosti u Kozarcu kod Prijedora, 1992. godine.

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je aktivnosti sa ciljem nabavke adekvatne opreme i odgovarajućih objekata za čuvanje posmrtnih ostataka, kao i za mehanizacije za što brže izvođenje radova na ekhumacijama u svim krajevima BiH, a planirana je i nabavka rentgen aparata za pronalazak u masovnim grobnicama i tijelima žrtava, metalnih zrna ispaljenih iz vatrenog oružja i šrapnela kojima su žrtve ubijene, kao dokaznog materijala u predmetima ratnih zločina.

Proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba kao i pronađeni posmrtni ostaci bitan su dokazni materijal u predmetima ratnih zločina na kojima radi Tužiteljstvo BiH, a od ovog procesa direktno ovisi i brzina procesuiranja predmeta ratnih zločina, te je Tužiteljstvo BiH u više navrata apeliralo na institucije vlasti u BiH, Oružane snage BiH, međunarodne institucije i druge subjekte, da pruže potporu u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, što je iznimno važan proces za porodice žrtava, kao i što efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: