{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužiteljstvo BiH uskoro podiže optužnicu za ratne zločine u Prijedoru

F
20.7.2014. u 08:06
7
33
Tužiteljstvo BiH uskoro podiže optužnicu za ratne zločine u Prijedoru
7
Tužiteljstvo BiH uskoro podiže optužnicu za ratne zločine u Prijedoru
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Tužiteljstvo BiH je u proteklih 10 mjeseci koordiniralo i vodilo proces ekshumacije i identifikacije žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica.
Pod nadzorom i u koordinaciji Tužiteljstva BiH, u proteklih 10 mjeseci vršen je proces ekshumacije i identifikacije žrtava iz masovne grobnice Tomašica, čiji posmrtni ostaci će biti dostojno ukopani 20. jula.

Istražitelj Tužiteljstva BiH, kao i tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine sa svojim suradnikom, od početka ekshumacije uključeni su i nadziru proces ekshumacije i identifikacije, a od septembra prošle godine, istražitelj Tužiteljstva BiH je na lokalitetu Tomašica i KIP Šejkovača proveo više od 130 radnih dana, po svim vremenskim uvjetima.

U proteklih 10 mjeseci, ekshumirani su i identificirani kompletni posmrtni ostaci ukupno 256 žrtava, kao i nekompletni ostaci oko 30 žrtava, za koje su obitelji pristale da se izvrši ukop. Ovaj broj nije konačan i u narednom periodu očekuje se identifikacija još žrtava.

Po nalogu Tužiteljstva BiH, prije nekoliko dana počele su provjere na još jednoj lokaciji u blizini, koja je dobijena na temelju satelitskih snimaka, te se trenutno vrše provjere, u potrazi za još posmrtnih ostataka na tom području.

U masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 275 kompletnih i 120 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, što ovu masovnu grobnicu svrstava među nekoliko najvećih masovnih grobnica otkrivenih u BiH. Radi se o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine.

Tužiteljstvo BiH radi na više predmeta koji se odnose na ratne zločine na području Prijedora, a već naredne sedmice, očekuje se podizanje optužnice protiv triju osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su odgovorne za ubojstvo devet žrtava bošnjačke nacionalnosti u Kozarcu kod Prijedora, 1992. godine.

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je aktivnosti s ciljem nabavke adekvatne opreme i odgovarajućih objekata za čuvanje posmrtnih ostataka, kao i za mehanizacije za što brže izvođenje radova na ekhumacijama u svim krajevima BiH, a planirana je i nabavka rentgen aparata za pronalazak u masovnim grobnicama i tijelima žrtava, metalnih zrna ispaljenih iz vatrenog oružja i šrapnela kojima su žrtve ubijene, kao dokaznog materijala u predmetima ratnih zločina.

Proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba kao i pronađeni posmrtni ostaci bitan su dokazni materijal u predmetima ratnih zločina na kojima radi Tužiteljstvo BiH, a od ovog procesa izravno ovisi i brzina procesuiranja predmeta ratnih zločina, te je Tužiteljstvo BiH u više navrata apeliralo na institucije vlasti u BiH, Oružane snage BiH, međunarodne institucije i druge subjekte, da pruže potporu u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, što je iznimno važan proces za obitelji žrtava, kao i što efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: