{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do sada identificirano 213 žrtava iz Tomašice

19.6.2014. u 13:45
4
7
Do sada identificirano 213 žrtava iz Tomašice
4
Do sada identificirano 213 žrtava iz Tomašice
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru aktivnosti na ekshumaciji i identifikaciji žrtava iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, koje se realiziraju pod nadzorom Tužiteljstva BiH, do danas je identificirano 213 žrtava, čiji su kompletni posmrtni ostaci pronađeni u ovoj masovnoj grobnici.
Očekuje se da će do kraja mjeseca biti identificirani svi kompletni posmrtni ostaci, a radi se o 275 kompletnih tijela žrtava, koje će biti identificirane i dostojno ukopane na kolektivnoj dženazi 20.07.2014. godine.Također, u okviru ovog ukopa žrtava, planiran je i ukop oko 20 nekompletnih posmrtnih ostataka, za koje su obitelji pristale da se izvrši ukop.

Tužiteljstvo BiH insistiralo je da se proces identifikacije odvija što je moguće brže, u skladu sa raspoloživim resursima, jer su pronalazak i identifikacija posmrtnih ostataka vrlo važni za porodice žrtava, koje duže od 20 godina, tragaju za svojim najbližima.

Rezultat izuzetnih napora svih osoba uključenih u ovaj proces, je da se su za svega 4 mjeseca, identificirani posmrtni ostaci više od 200 žrtava, te da će u narednih manje od mjesec dana, biti identificirani preostali kompletni posmrtni ostaci, kao i dio nekompletnih posmrtnih ostataka.

U masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, pronađeno je 275 kompletnih i 120 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, što ovu masovnu grobnicu svrstava među nekoliko najvećih masovnih grobnice otkrivenih u BiH.

Radi se o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine.

Istražitelj Tužiteljstva BiH, kao i tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine sa svojim suradnikom, od početka ekshumacije uključeni su i nadziru proces ekshumacije i identifikacije, a od početka ovog procesa, istražitelj Tužiteljstva BiH je na lokalitetu Tomašica i KIP Šejkovača, proveo više od 130 radnih dana, po svim vremenskim uvjetima.

Tužiteljstvo BiH u proteklom periodu, povećalo je broj tužitelja i pratećeg osoblja, koje radi na predmetima ratnih zločina na području Prijedora, kako bi se što efikasnije provele istrage i procesuirali osumnjičeni počinitelji ratnih zločina, čije su žrtve ukopane na Tomašici.

Tužiteljstvo BiH, u više navrata, pozivalo je institucije vlasti u našoj zemlji, Oružane snage BiH, kao i međunarodnu zajednicu, da pruže pomoć u jačanju kapaciteta i ubrzanju ekshumacija i identifikacija žrtava. Također, više puta je apelirano da se poboljšanju uvjeti smještaja posmrtnih ostataka u KIP Šejkovača, jer je proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba, bitan segment u prikupljanju dokaznog materijala u predmetima ratnih zločina, od kojeg izravno ovisi brzina procesuiranja predmeta ratnih zločina.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: