{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do sada identificirano 213 žrtava iz Tomašice

19.6.2014. u 13:45
4
7
Do sada identificirano 213 žrtava iz Tomašice
4
Do sada identificirano 213 žrtava iz Tomašice
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru aktivnosti na ekshumaciji i identifikaciji žrtava iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, koje se realiziraju pod nadzorom Tužiteljstva BiH, do danas je identificirano 213 žrtava, čiji su kompletni posmrtni ostaci pronađeni u ovoj masovnoj grobnici.
Očekuje se da će do kraja mjeseca biti identificirani svi kompletni posmrtni ostaci, a radi se o 275 kompletnih tijela žrtava, koje će biti identificirane i dostojno ukopane na kolektivnoj dženazi 20.07.2014. godine.Također, u okviru ovog ukopa žrtava, planiran je i ukop oko 20 nekompletnih posmrtnih ostataka, za koje su obitelji pristale da se izvrši ukop.

Tužiteljstvo BiH insistiralo je da se proces identifikacije odvija što je moguće brže, u skladu sa raspoloživim resursima, jer su pronalazak i identifikacija posmrtnih ostataka vrlo važni za porodice žrtava, koje duže od 20 godina, tragaju za svojim najbližima.

Rezultat izuzetnih napora svih osoba uključenih u ovaj proces, je da se su za svega 4 mjeseca, identificirani posmrtni ostaci više od 200 žrtava, te da će u narednih manje od mjesec dana, biti identificirani preostali kompletni posmrtni ostaci, kao i dio nekompletnih posmrtnih ostataka.

U masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, pronađeno je 275 kompletnih i 120 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, što ovu masovnu grobnicu svrstava među nekoliko najvećih masovnih grobnice otkrivenih u BiH.

Radi se o žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim u Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine.

Istražitelj Tužiteljstva BiH, kao i tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine sa svojim suradnikom, od početka ekshumacije uključeni su i nadziru proces ekshumacije i identifikacije, a od početka ovog procesa, istražitelj Tužiteljstva BiH je na lokalitetu Tomašica i KIP Šejkovača, proveo više od 130 radnih dana, po svim vremenskim uvjetima.

Tužiteljstvo BiH u proteklom periodu, povećalo je broj tužitelja i pratećeg osoblja, koje radi na predmetima ratnih zločina na području Prijedora, kako bi se što efikasnije provele istrage i procesuirali osumnjičeni počinitelji ratnih zločina, čije su žrtve ukopane na Tomašici.

Tužiteljstvo BiH, u više navrata, pozivalo je institucije vlasti u našoj zemlji, Oružane snage BiH, kao i međunarodnu zajednicu, da pruže pomoć u jačanju kapaciteta i ubrzanju ekshumacija i identifikacija žrtava. Također, više puta je apelirano da se poboljšanju uvjeti smještaja posmrtnih ostataka u KIP Šejkovača, jer je proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba, bitan segment u prikupljanju dokaznog materijala u predmetima ratnih zločina, od kojeg izravno ovisi brzina procesuiranja predmeta ratnih zločina.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: