BiH
0

USK: Na područjima ugroženim od poplava stanje se stabilizira

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U poplavljenim područjima Unsko-sanskog kantona (USK), prema izvještaju Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite, stanje je danas nešto bolje u odnosu na prethodni dan.

Najteže je i dalje na području općine Cazin, gdje je vodostaj u 2.00 sata iznosio 285 cm, a maksimalni je bio jučer u 9.00 sati 318 cm. Kiša danas ne pada, te se nivo i dalje smanjuje. Iz poplavljenih kuća voda se povlači, a vlasnici čiste i saniraju štete.

U naselju Puškari aktivirano je klizište na magistralnom putu M 4.2 i u tom dijelu saobraća se jednom trakom. Most u mjestu Rajak za Mjesnu zajednicu Mutnik neprohodan je zbog oštećenja.

Na području općine Bihać stanje se također popravlja. I dalje su poplavljene kuće u nekoliko naselja, zbog oborinskih i podzemnih voda, odnosno zbog onečišćenja kanala. Radi se na ispumpavanju vode iz stambenih i drugih objekata.

Vodostaj rijeke Une je jučer čitav dan i noć iznosio 116 cm, a jutros u 8.00 sati izmjereno je 114 cm. Nivo vode se smanjuje, ali je još uvijek prešao kritičnu tačku na 100 cm.

U Bosanskoj Krupi vodostaj rijeke Une jučer u 16.00 sati iznosio je 276 cm, a jutros u 3.00 sata 270 cm i u blagom je opadanju. Trenutno nema poplavljenih objekata.

Na području općine Ključ vodostaj rijeke Sane također je u opadanju i voda se povlači u svoje korito. Jučer u 16.00 sati iznosio je 217 cm, a jutros u 3.00 sata 189 cm.

Vodostaj rijeke Sane u općini Sanski Most nakon višesatne stagnacije je u vidnom opadanju i jutros u 8.00 sati iznosio je 355 cm, dakle pao je ispod kritične tačke od 380 cm. Pritoke su se povukle u korita i nema pojave bujica i intenzivnijih oborinskih voda, koje su najvećim dijelom ugrožavale stambene objekte i poljoprivredno zemljište.

Trenutno je prisutna pojava podzemnih voda, koje su aktivne naročito prilikom opadanja rijeke Sane i pritoka. Veći broj stambenih objekata je bio ugrožen porastom vodostaja rijeka, te podzemnih i oborinskih voda.