BiH
20

Vodostaji u porastu, rijeka se izlila u naselju Kapići kod Cazina

Piše: E.S.H.
Ekipe Federalne uprave civilne zaštite su tokom cijele noći, zbog kiše koja ne prestaje padati, bile u pripravnosti.

Rijeka Sana u Sanici je dostigla visinu do tačke 300, a mjere se poduzimaju na 380 metara nadmorske visine.

"U naselju Kapići kod Cazina je došlo do izlijevanja rijeke, ali nije izazvala veliku štetu. Ekipe su na terenu, a sa lokalnim stanovništvom ćemo uraditi sve što je potrebno", rekao je za Klix.ba v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Dodao je da nema razloga za paniku, jer kiša ne pada intenzitetom koji bi izazvao velike probleme.

"Konstantno razgovaramo sa kolegama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, gledamo monitore, pratimo situacije na vodenim tokovima i gledamo šta možemo očekivati sa ovakvom količinom padavina. Poduzete su sve mjere kako bi se ovolika količina vode apsorbovala i nastavljamo sa monitoringom svih vodenih tokova i klizišta", kazao je Solak.

U Republici Srpskoj je došlo do daljnjeg porasta vodostaja rijeka. Prema posljednjem posmatranju koje je bilo jutros u 9 sati, kota vanredne odbrane od poplava premašena je na rijeci Uni za četiri centimetra. Vodostaj ove rijeke na hidrološkoj stanici Bosanski Novi/Novi Grad nizvodno iznosi 404 cm, javlja Srna.

Od sinoć su na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

Kota redovne odbrane od poplava premašena je i na hidrološkoj stanici Delibašino Selo, gdje je Vrbas za 12 centimetara iznad te kote i u 9 sati je iznosio 262 cm.

Vodostaji ostalih rijeka su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, posljednji su podaci Odsjeka za hidrologiju entitetskog Hidrometeorološkog zavoda.

Meteorolozi najavljuju pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Nešto više padavina očekuje se poslije podne na istoku i sjeveroistoku zemlje, a najmanje na jugu.