BiH
13

Optimizam nakon obilnih padavina: Nivoi rijeka u opadanju

Piše: L. Č.
Situacija u Unsko-sanskom kantonu, kad su u pitanju poplave uzrokovane padavinama je znatno bolja, te dolazi do opadanja nivoa rijeka.

"Ono što za sigurnošću mogu reći jeste da nivoi rijeka opadaju. Mali potoci, sa kojima smo imali problema u Unsko-Sanskom kantonu su se povukli. Pripadnici civilne zaštite su i dalje na terenu, zajedno sa stanovništvom i lokalnim zajednicama koji se brinu za sigurnost", potvrdio je u razgovoru za Klix.ba v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

U drugim kantonima, dodaje, nisu imali sličnih problema kad su u pitanju vodene bujice, a kao primjer navodi lokalitete Željeznog Polja i Gračanice - mjesta koja su već kontinuirano u kritičnom pojasu kad su u pitanju poplave i izlijevanje korita rijeka.

"Tamo gdje smo imali bujične vode i povišene nivoe manjih potoka, u Unsko-sanskom kantonu, stanje je znatno bolje i možemo biti optimistični", dodao je Solak.

Podsjećamo, ranije u toku današnjeg dana, došlo je do porasta vodostaja rijeke Sane koja se izlila u naselju Kapići kod Cazina, te je ekipa Federalne uprave civilne zaštite tokom cijele noći, zbog kiše koja nije prestajala padati bila u stanju pripravnosti.

Rijeka Sana u Sanici je danas dostigla visinu do tačke 300, a mjere se poduzimaju na 380 metara nadmorske visine. Na svu sreću, izlijevanje nije izazvalo veliku štetu.

Kad je u pitanju vremenska prognoza za narednih nekoliko dana, meteorolozi najavljuju nastavak oblačnog vremena sa kišom, ali uz znatno smanjenje količine padavina pred kraj sedmice.