BiH
61

Manje poplave u Unsko-sanskom kantonu, Željezno Polje ponovo u problemu

Klix.ba
Nema ozbiljnijih problerma na terenu, a da ih je izazvala kiše, koja pada proteklih dana u našoj zemlji. Povišen je vodostaj nekih rijeka, naročito u Unsko-sanskom kantonu, ali situacija je pod kontrolom.
Bosanska Otoka
Bosanska Otoka
Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak jutros je za Klix.ba kazao da je bilo manjih poplava na području nekih općina u USK te da ima problema ponovo u Željeznom Polju.

"Jučer smo rješavali probleme sa nekim bujučnim potocima, primjera radi u Cazinu, nešto u Sanskom Mostu i tako, ali ništa alarmantno. Voda je bila došla do nekih pragova kuća, ali su ljudi sami postavili neke vreće kao zaštitu i tako spriječili daljnje plavljene. Sana se spustila nekih 30 do 40 centimatra, ali jutros opet počinje padati sitna kiša tamo. Međutim, kako smo saznali u konsultacijama sa kolegama iz Hidrometeorološkog zavoda, očekuje se pet do deset litara kiše po metru kvadratnom. To nije količina koja može dodatno podići nivo pripravnosti", kaže Solak.

U nekim dijelovima Cazina jučer je bilo poplavljenog poljoprivrednog zemljišta, a voda je došla i do kuća te neke u manjoj mjeri i poplavila. Slično je bilo i u Bosanskoj Otoci gdje se potok Voloder, koji se ulijeva u Unu, izlio u naselju Bare i poplavio veći dio zemljišta, a voda je došla i do kuća. Vodostaj rijeke Une u ovom dijelu je povišen, ali situacija nije kritična.

"Rijeka Sava bilježi rast vodostaja, ali to nije ništa opasno, jer je riječ o primanju sve one vode, odnosno kiše koja je jučer pala. Ona ima prostora još pet metara da raste, tako da nema problema. Kiša je napravila probleme u Željeznom Polju tokom ranih jutarnjih sati na ovoj privremenoj saobraćajnici. Potok koji teče kroz ta naselja urušava obalu kako raste, s obzirom da obala nije čvrsta, zidana, tako da se potok izlije i odnese dio saobraćajnice. Činimo sve napore da sačuvamo putnu komunikaciju u Željeznom Polju", kaže Solak.