BiH
111

Urednički kolegij Dnevnog avaza o upadu SIPA-e: Nećete nas uplašiti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su danas nešto prije 15 sati upad u prostorije redakcije Dnevnog avaza u Tešanjskoj ulici u Sarajevu, gdje u ovom trenutku obavljaju pretres.

Urednički kolegij Dnevnog avaza je objavio saopćenje u kojem kažu da je riječ o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji Dnevnog avaza, pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA-e naoružani dugim cijevima.

"Za ovakvu demonstraciju sile nad našim novinarima i urednicima nije bilo potrebe, jer su Dnevni avaz i njegov izdavač Avaz-roto press poznati po visokoprofesionalnom i transparentnom radu, bez ijedne mrlje u 20-godišnjoj povijesti. S tim u vezi, istražitelji SIPA-e, kao i u nekim ranijim slučajevima, na vrijeme su imali priliku dobiti od nas sva potrebna saznanja te nije bilo potrebe za bilo kakvim prepadima. No, u ovom slučaj, kao i u prošlogodišnjem upadu u redakciju Klixa, radi se o pokušaju notornog policijskog zastrašivanja naših urednika i novinara, što se pokušavalo i u više navrata ranije", navodi se u saopćenju koje potpisuje glavni i odgovorni urednik Dnevnog avaza Faruk Vele i generalni direktor Avaz-roto pressa Sead Numanović.

Faruk Vele, glavni i odgovorni urednik Dnevnog avaza (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Faruk Vele, glavni i odgovorni urednik Dnevnog avaza (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Podsjećaju da je Dnevni avaz najtiražniji bosanskohercegovački list, poznat po beksompromisnom antikorupcijskom novinarstvu, koji je tokom dvije decenije objavljivanja uspio raskrinkati brojne afere i tako pomoći demokratizaciji društva.

"Takvo opredjeljenje ovog lista, koji se nije mogao potkupiti i uplašiti, očito je problem nekima u ovom društvu koji žele da u njemu vlada nekoliko porodica i da za to ama baš nikome ne odgovaraju. Nismo se uplašili ni prilikom brojnih drugih sličnih prepada, prijetnji, pokušaja zaplašivanja, pa nećemo ni ovaj put", poručuje urednički kolegij Dnevnog avaza.

Pozvali su čitaoce, javnost i neovisna novinarska udruženja i organizacije da nas, kao i u proteklih 20 godina, podrže na utrajnom putu borbe za slobodnu, demokratsku, sekularnu Bosnu i Hercegovinu.

"Ideja slobodne i demokratske Bosne i Hercegovine, kao i bilo koja druga ideja, neće se i ne može ugušiti dugim cijevima", zaključuju u saopćenju uredničkog kolegija Dnevnog avaza.

Redakcija portala Klix.ba daje punu podršku kolegama iz Dnevnog avaza i smatramo da policijskim puškama nije mjesto u novinarskim redakcijama.