BiH
10

Nezavisni odbor PS BiH o pritužbama Avaza: Nije bilo prekomjerne upotrebe sile

Klix.ba
Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 18. sjednici razmatrao je i pritužbu "Avaz roto - press", koja se odnosi na ulazak pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorije redakcije dnevnog lista Dnevni avaz.

"U vezi s pritužbom kompanije 'Avaz roto - press', koja se odnosi na ulazak pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorije redakcije dnevnog lista Dnevni avaz zaključeno je da SIPA, s obzirom na to da u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti odgovara za zakonitost, svrsishodnost i sigurnost izvršenja operativnih radnji, ima i potpunu samostalnost u procjenjivanju na koji način i upotrebom kojih sredstava će te ciljeve ostvariti, što važi i u predmetnom slučaju", navodi se u saopćenju.

Također, zaključeno je i to da se analizom činjenica, na koje je ukazano u dostavljenom izvještaju SIPA i dostavljenoj pritužbi "Avaz roto - pressa", može zaključiti da nije bilo nesrazmjere u korištenju ljudskih i tehničkih sredstava, niti je na bilo koji način izvršen utjecaj na novinarske slobode izražavanja u toj medijskoj kući.

"Na kraju, zaključeno i to da je samo prikazivanje u javnosti pripadnika specijalne jedinice SIPA sa dugim cijevima u službenim prostorijama dnevnog lista "Dnevni avaz" moglo u javnosti nepotrebno stvoriti utisak pritiska na slobodu medija, a u suštini se ne radi o takvoj situaciji, o čemu treba voditi računa u budućnosti.