BiH
2

URAS BiH: Akademije znanosti bez znanja i znanstvenika

Klix.ba
Vlada HNK (Foto: FF PIXMOS)
Vlada HNK (Foto: FF PIXMOS)
Informacija da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donesena odluku o osnivanju Akademije nauka i umjetnosti samo je još jedan u nizu dokaza da vladajućim političkim elitama Bosne i Hercegovine, dominira neznanje kao princip, zbog čega ova zemlja sve više gubi šansu za ostvarenje bilo kakve perspektive u budućnosti, poručili su u saopćenju za javnost Udruženja za razvoj akademskih sloboda u BiH (URAS).

"Formiranje Akademije nauka i umjetnosti u HNK-u, međutim, nije usmjereno samo na srozavanje kriterija znanja, nego i na disoluciju Akademije nauka BiH, kao krovne institucije naše zemlje i daljnje derogiranje znanja kao principa modernog društva, u kojoj se kantoni shvataju kao osnova razgradnje, a ne dio jedne cjeline. Sve više postaje jasno da zatvaranje muzeja i disolucija krovnih institucija znanja i kulture u Bosni i Hercegovini, kao temelja državnosti, nisu samo projekti jedne politike, nego svih političkih orijentacija koje Bosnu i Hercegovinu vide samo kao prosti zbir naroda i koje smatraju da se društvo 21. stoljeća može graditi na provincijalnim kriterijima znanja i vrijednosti", navode iz URAS-a.

U ovom udruženju smatraju da univerziteti u Bosni i Hercegovini sve više tonu u mulj korupcije i bezakonja, a parcijaliziranje znanja na opseg kantona, samo je način da Bosna i Hercegovina u budućnosti postane zemlja čiji obrazovni sistem i kvalitet obrazovanja neće priznavati niko u svijetu.

"Naciokratske politike koje su, na principima diletantizma i neznanja, doprinijele podjeli Mostara na dvije etničke teritorije, sada žele pokazati da je i znanje moguće 'etnicirati'. Na taj način žele stvoriti uvjete u kojima će svi univerzalni kriteriji vrijednosti, koji karakteriziraju moderni svijet, u Bosni i Hercegovini biti proglašeni nevažećim. U vremenu u kojem se na univerzitete kao princip rada uvodi moralno-politička podobnost, kantoniziranje znanja se pokazuje kao logičan nastavak supstituiranja ideologije za znanje", ističe se u saopćenju.

Udruženje za razvoj akademskih sloboda u Bosni i Hercegovini (URAS BiH) osuđuje ovakav način shvatanja znanja i znanosti i upozorava da prihvatanje ovako degeneriranih vrijednosti, znači i degeneriranje budućnosti zemlje.

"Istovremeno, želimo skrenuti pažnju javnosti, da vlade u kojima prevladava ovakav način razmišljanja i ovakav sistem vrijednosti, ovu zemlju nepovratno vode u propast, a buduće naraštaje njenih građana pretvara u ljude bez perspektive i neizvjesne budućnosti", kažu iz URAS-a.