{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Akademik Duraković za Klix.ba: Bošnjaka ovdje ne može biti bez Bosne, niti Bosne bez njih

14.4.2014. u 09:07
190
137
Akademik Duraković za Klix.ba: Bošnjaka ovdje ne može biti bez Bosne, niti Bosne bez njih
190
Akademik Esad Duraković, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, izjavio je za Klix.ba da se politika osujećenja Bosne i Hercegovine kao države nastavlja najperfidnijim sredstvima.
Akademik Duraković: Protiv BiH se vode najperfidnije igre <br />
Akademik Duraković: Protiv BiH se vode najperfidnije igre

Akademik Duraković je to kazao u kontekstu sve češćih spominjanja navodno neizvjesne budućnosti Bosne i Hercegovine i raznih scenarija koji se što direktno, što indirektno, dovode u vezu sa našom zemljom, odnosno u kontekstu paralela koje se vuku između nekih svjetskih žarišta i BiH.

"U kontekstu politike osujećenja BiH kao države iskorištena je i presuda 'Sejdić-Finci' koja se, paradoksalno, koristi kao osnova za stvaranje nekakvih plivajućih kantona, kantona s većinskim stanovništvom ovog ili onog, i slično, a sve u cilju daljeg jačanja etničkih podjela, čak etničkih antagonizama. Bošnjaka ne može biti ovdje bez Bosne, niti Bosna može opstati bez njih – to je sudbinski važna činjenica. Zato sam uvjeren – ponavljam to često – da apsolutni kriterij valjanosti, danas i ovdje, mora biti patriotizam, i to 'aktivni patriotizam' – kao stalno naprezanje za očuvanje BiH u punoj ravnopravnosti svih njenih građana", kazao Duraković za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, faktori međunarodne zajednice su posebna negativna priča i "oni usavršavaju licemjerje do nezamislivih granica".

Govoreći u kontekstu stanja u BiH, Duraković je podsjetio na februarske proteste u BiH za koje kaže da su imali svoje opravdane povode, jer "vlasti u ovoj zemlji ništa ne valjaju".

"To je jedna kolekcija tragično nekompetentnih, a beskrajno samoživih ljudi, s vrlo malim i bespomoćnim brojem izuzetaka. Nezamislivo je šta im sve može stati u obraz. Međutim, nezadovoljstvo građana – u tome i jest paradoks tih demonstracija – preusmjerili su neprijatelji ove zemlje tako da je brzo i očigledno, rušilački, opravdana borba protiv zatrovane vlasti prešla u borbu protiv institucija države", naveo je on.

Jedno je, veli on, borba protiv vlasti, a nešto sasvim drugo je rušenje institucija kroz koje svaka vlast samo prolazi.

"Taj silovit februarski juriš na institucije države jesti bio u funkciji njenog rušenja, dokrajčenja. Na žalost, mnogi nisu prepoznali u tome perfidnu strategiju neprijatelja BiH kao takve. Bošnjaci su inače, moram to reći sa žaljenjem, politički prilično naivan narod. Morali su zapaziti u kakvom kontekstu i kojim 'rukopisom' se ispisuje taj 'februarski scenarij'. Intelektualci, u velikoj većini, šute o svemu, tobože mudro a zapravo kukavički i nezrelo. Malo je 'stvari' ili institucija u BiH koje su tako dramatično iznevjerile same sebe i prilike u kojima jesu kao što su to bošnjački intelektualci, osim, vjerovatno, ovdašnjeg pravosudnog sistema općenito", zaključio je Duraković u razgovoru za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: